Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Predsjedništvo FBiH položilo zakletvu: Predsjednik FBiH je Marinko Čavara

Preuzmite sliku

Federacija Bosne i Hercegovine dobila je nove čelnike izvršne vlasti, predsjednika i dvoje potpredsjednika.

Izbor je potvrdio Predstavnički dom na današnjem ponovljenom zasjedanju u Sarajevu, a članovi Predsjedništva FBiH su položili zakletvu.

Novoizabrani predsjednik FBiH je Marinko Čavara, Hrvat po nacionalnosti (HDZ), a potpredsjednici Melika Mahmutbegović (SDA), Bošnjakinja, te Milan Dunović (DF), Srbin.

 • fbih
 • “Na ovim prostorima smo ratovali i  smatram da ne trebamo nikad više ratovati, nikad, nikad, nikad”, riječi su kojima je predsjednik Čavara otpočeo kratku pozdravnu riječ poslanicima Predstavničkog doma, kada su oni u ponovnom zasjedanju, većinom glasova odobrili zajedničku listu na kojoj su njegovo ime te imena potpredsjednika Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića.

  Predstavnički dom se o zajedničkoj listi morao izjašnjavati danas dva puta jer je prethodno, tokom dana, nije izglasao Dom naroda. Tamo lista nije dobila podršku srpskog kluba delegata.

  Kandidati su na ponovljenom izjašnjavanju dobili podršku od 59 glasova “za”, jedan protiv, a 26. je bilo suzdržano.

  Lista se smatra odobrenom ako je u ponovnom zasjedanju odobri jedan od parlamentarnih domova.

  S obzirom na to da je Marinka Čavaru izbor za predsjednika FBiH zatekao na funkciji dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma. Na tu funkciju je imenovan Mladen Bošković.

  Polaganje zakletve je, prema proceduri, obavljeno pred delegatima Doma naroda.

  Predsjednik Marinko Čavara, kadar Hrvatske demokratske zajednice BiH, rođen je 1967. godine u Busovači. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Zenici 1991. Sa suprugom Ivankom ima troje djece, Brunu, Marka i Moniku.

  Karijeru je počeo  kao profesor mašinskih predmeta i fizike u srednjoj školi u rodnom gradu. U Busovači je tokom 1992. bio direktor pošte. Od 1990. je član Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, a 2011. godine je izabran za potpredsjednika stranke.

  Bio je zamjenik ministra prometa i veza u Srednjobosanskom kantonu od 1996. do 2001. godine. Nakon toga, do 2005. bio je direktor Kantonalne direkcije za ceste. Na poziciji savjetnika i stručnog saradnika hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića radio je 2005. i 2006. Dva mandata je proveo u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, od 2006. do 2014.

  Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, rođena 20. aprila 1959. godine u Bugojnu, članica je Stranke demokratske akcije.

  Osnovnu školu i gimnaziju završila je u rodnom gradu a  Medicinski fakultet u Sarajevu 1983. Po završetku studija  radi u Domu zdravlja Bugojno kao ljekarka opće prakse. Specijalizirala je opću hirurgiju.
  Od aprila 1992. godine pripadnica je Armije Bosne i Hercegovine. Godine 1995. izabrana je za direktoricu Medicinskog centra Bugojno. Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu usavršava se iz oblasti Zdravstvenog menadžmenta – ekonomija u zdravstvu. Na općim izborima 1998. godine izabrana je u Skupštinu Srednjobosanskog kantona (SBK). Godine 2002. na općim izborima u BiH izabrana je za poslanicu u Predstavnički dom Federalnog Parlamenta te ponovno na istu dužnost 2010. godine.

  Drugi potpredsjednik FBiH Milan Dunović, rođen 1974. godine u Sarajevu, kadar je Demokratske fronte – Željko Komšić.

  Diplomirani je inženjer prometa i komunikacija, zaposlen u poduzeću „BH Pošta”, na mjestu direktora službe za međunarodni poštanski promet.

  Kao član Vijeća za ekonomska prava Političke akademije Demokratske fronte, radio je na izradi ekonomskog programa „Vizija 14-22”.

  (Fena/N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje