Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predsjedništvo BiH upućuje pozive Erdoganu, Trumpu i papi Franji za posjetu Srebrenici na 25. godišnjicu genocida

Preuzmite sliku

Na spisku za obilježavanje 25. godišnjice genocida više od 100 zvaničnika, a poziv ide i predsjedniku Turske Erdoganu

Poziv za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici naša država uputit će, između ostalog, i papi Franji, poglavaru Katoličke crkve, ali i predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu, prenosi Avaz.

Neki prihvatili

Upućivanje poziva visokim evropskim i svjetskim zvaničnicima sada vodi Predsjedništvo BiH. Prema informacijama “Avaza”, na spisku se nalazi skoro 100 zvaničnika i neki pozivi su već upućeni putem Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Informaciju o upućivanju poziva visokim zvaničnicima za “Dnevni avaz” potvrdio je i Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

Nedavno je povrđeno da je poziv već upućen generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu, što je on novinarima u New Yorku i potvrdio kazavši da će 11. jula doći u Srebrenicu.

Fajzić je rekao da je ovog puta, u odnosu na ranije godine, odlučeno da pozive šalje bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u ime Organizacionog odbora, a formirano je i Vijeće za obilježavanje 25. godišnjice.

– Spisak je napravljen u saradnji s članovima Organizacionog odbora. Na tom spisku je i papa Franjo. Poziv će biti upućen i njemu, kao i predsjedniku SAD Trampu, ali i Turske Redžepu Tajipu Erdoanu. Tu su još desetine zvaničnika – kaže Fejzić.

Prijatelji BiH

Prema njegovim riječima, odlučeno je da pozive ovog puta šalje država s obzirom na to da je riječ o 25. godišnjici i velikom događaju.

– Odlučili smo da se pozivi pošalju svima onima koji su prijatelji naše države i koji poštuju presude i ne negiraju genocid. Mislim da su neki pozivi otišli preko Ministarstva vanjskih poslova BiH. Želimo da se ovaj događaj obilježi na najbolji mogući način – kaže Fejzić te dodaje da su pozivi i ranijih godina upućivani američkim zvaničnicima, ali samo putem Organizacionog odbora.

Aleksandar Vučić prekrižen

Prema saznanjima Avaza, jedine države kojima pozivi neće biti upućeni Rusija i Srbija, odnosno njihovi čelnici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić. U Organizacionom odboru smatraju da će biti mjesta za stotine zvaničnika, ali da nema mjesta za negatore genocida.

Memorijalni centar zvanično je u septembru 2003. godine otvorio bivši američki predsjednik Bill Clinton. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje