Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predsjedništvo BiH u Turskoj: Dodik pozdravio počasnu gardu sa „Merhaba asker“

Preuzmite sliku

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović borave danas u službenoj posjeti Ankari, a uoči sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, dočekani su uz najviše državne počasti.

U Tursku nije otputovao član Predsjedništva BiH Željko Komšić zbog zdravstvenih problema, ali je u delegaciji njegov izaslanik.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, tokom koje je Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s “merhaba asker”, počeo je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega će biti održan i sastanak delegacija Turske i BiH.

U fokusu razgovora tokom posjete bit će revidirani ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji će, kako je novinarima u Sarajevu ranije potvrdio Džaferović, biti i potpisan.

Dodik i Džaferović posjetu su započeli posjetom Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka, čime tradiocionalno započinje posjeta stranih delegacija Ankari, prenosi RSE.

Planirana je zajednička konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeno o čemu je razgovarano na sastanku, na čemu će države zajednički raditi u narednom periodu te koja su to pitanja oko kojih se trebaju tražiti rješenja.

Na sastancima će biti preispitani bilateralni odnosi Turske i BiH, a bit će govora o razvoju saradnje u raznim sektorima, kao i koracima koje je potrebno poduzeti s ciljem napretka.

Na sastancima će biti razgovarano i o aktuelnim regionalnim i međunarodnim dešavanjima.

Planirana je i zajednička večera delegacija domaćina i BiH čime se završava službena posjeta Predsjedništva BiH u Turskoj.

Dodik je uoči posjete podsjetio da je nedavno u Sarajevu razgovarao s potpredsjednikom Turske Fuatom Oktajem, između ostalog, o formiranju vlasti u BiH te da je Oktaj naveo da logika nalaže da to bude učinjeno, a onda da se političari bave drugim pitanjima, poput Akcionog plana za članstvo u NATO.

– Očekujem da to čujem od Erdogana, što bi značilo da su se ovi u Sarajevu prekombinovali kada je riječ o opstrukciji formiranja vlasti – poručio je Dodik uoči odlaska u Tursku. (Avaz.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje