Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Predsjedništvo BiH potpisalo Sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd

Preuzmite sliku

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine- Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan su u Ankari, 16. marta, potpisali Sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd.

“Očekivanja s naše strane su vezana za podršku u izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd. Ko god je sumnjao u to do danas, sada treba biti siguran da će taj projekat biti realizovan”, rekao je Dodik nakon sastanka.

Prema riječima člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića, autoput Sarajevo – Beograd je vrlo važan za Bosnu i Hercegovinu, jer će “spojiti glavni grad s sjeveroistočnim i jugoistočnim dijelom BiH”.

Tokom sastanka je razgovarano je i na koji način da se bolje iskoristi Sporazum o slobodnoj trgovini koji je Predsjedništvo potpisalo, a naknadno je i ratificiran u parlamentima obje države.

Saopšteno je i da će Turska donirati Bosni i Hercegovini 30 hiljada vakcina protiv korona virusa, ne navodeći o kojoj vakcini je riječ.

  • Razgovarano je i proizvodnim investicijama, a cilj Bosne i Hercegovine je povećanje trgovinske razmjene s Turskom na milijardu dolara godišnje, te povećanje bh. izvoza u Tursku.

    Dogovoren je trilateralni sastanak između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske.

    Planom za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo predviđena je izgradnja trase brze autoceste od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te izgradnje autoputa od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači, gdje je predviđena izgradnja novog mosta i pripadajućeg graničnog prelaza.

    Ukupna vrijednost projekta je oko četiri milijarde eura, koji dijelom treba finansirati Republika Turska. (Slobodna Evropa)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje