Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predsjedniku Suda BiH izrečena mjera javne opomene

Preuzmite sliku

Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijela je 4. avgusta odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH, tuženog za disciplinske prekršaje propisane u Zakonu o VSTV-u, te izriče mjera javne opomene.

Tužba protiv Debevca podnesena je 2. aprila zbog disciplinskih prekršaja “namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća” i “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”.

Disciplinska tužba protiv Debeveca odnosi se na neprimjeren kontakt sa osobom protiv koje se vodi postupak pred sudom kojim rukovodi.

Takođe mu spočitava i upućivanje komentara neprimjerenog sadržaja kroz komunikaciju sa tužiteljicom koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku.

U saopštenju Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV BiH se navodi da je Debevec odgovoran zbog „ponašanja u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije“ i „namjernog davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća“.

Istovremeno se dodaje da se oslobođa disciplinske odgovornosti za tačku “b) disciplinske tužbe”.

Protiv ove odluke moguća je žalba u roku od osam dana od dana prijema odluke.

U disciplinskoj prijavi navedeno je i namjerno davanje nedovoljne informacije VSTV-u o imovini tuženog u inostranstvu, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene Vijeću. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,