Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednik sindikata rudara FBiH: Nastavićemo radničku i sindikalnu borbu do ispunjenja zahtjeva

Preuzmite sliku

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH danas je istakao da, bez obzira na loše vremenske uslove i činjenicu da je sutra Dan državnosti Bosne i Hercegovine, imaju strateško opredjeljenje i stav svih radnika u rudnicima uglja u sastavu koncerna JP Elektroprivreda BiH da se na određen način nastavi radnička i sindikalna borba za realizaciju svih zahtjeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Radnici iz sedam rudnika u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, nezadovoljni svojim položajem u srijedu su nastavili proteste ispred zgrade Vlade FBiH, nakon što su tamo proveli prethodni dan i noć.

Okupljeni na protestu ispred zgrade Vlade FBiH zatražili su stavljanje van snage spornih pravilnika o platama i radnom učinku te smjenu generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu tog javnog preduzeća.

“Kada je u pitanju zahtjev za smjenu direktora rudnika, nije ni tražena smjena sedam direktora. U zahtjevima koji su predstavljeni Vladi Federacije BiH, jedan od zahtjeva je i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, smjena direktora koji su odlukom stavili u primjenu pravilnik o radu i radnom učinku, tako da ostajemo pri stavu koji je usaglašen od prvog dana protestnog skupa. Do sada smo puno pružili socijalnom dijalogu, puno puta smo iskazivali razumijevanje prema aktuelnom stanju u rudnicima, ovaj puta zbilja zahtijevamo realizaciju predstavljenih zahtjeva od 18. novembra, jer smo upozoravali aktere socijalnog dijaloga i u Vladi i u Elektroprivredi BiH da se ne trebamo dovesti u situaciju koju imamo danas“, kazao je Husić.

Iz JP Elektroprivreda BiH poručili su da bi za ispunjenje jednog od zahtjeva rudara, a to je plan i program uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima, trebalo oko pola milijarde konvertibilnih maraka.

“Mi smo i ranije upozoravali na to. Niko nije ni mislio da se to uradi u nekom kraćem vremenskom periodu. Znamo da imamo definisanu mogućnost i način penzionisanja radnika do kraja 2021. godine. Međutim, htjeli smo da vidimo malo ozbiljniji pristup tom problemu. Mi smo pružali podršku i prijedlozima Porezne uprave Federacije BiH na osnovu kojih bi se regulisale zaostale obaveze, a vezano za neuplaćene doprinose za isplaćene plate. Tako da želimo da vidimo jedan plan i program kratkoročnog i dugoročnog načina rješavanja te problematike“, istakao je Husić.

Mnoge interesuje do kada će rudari imati snage da protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu s obzirom na dosta niske temperature, posebno tokom noći.

“Moramo analizirati sve aspekte, sutra je Dan državnosti, sinoć smo proveli jako tešku noć, ali imamo strateško opredjeljenje i stav svih radnika u rudnicima uglja u sastavu koncerna da se na određen način nastavi ta radnička borba i sindikalna borba za realizaciju svih zahtjeva“, istakao je Husić.

Nakon što su jučer protestovali od 11 sati ispred zgrade Vlade FBiH, noć su proveli s nadom da će se danas promijeniti stvari u njihovu korist. Danas su im se na protestu pridružili građani, članovi porodica, ali i popularni bh. bend “Dubioza kolektiv“.

Federalni premijer Fadil Novalić sinoć je zakazao hitan sastanak u Vladi Federacije BiH te je formiran pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara.

Na protestu su se okupili rudari rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, “Abid Lolić” i Gračanica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje