Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović posjetio Tuzlu

Preuzmite sliku

Predsjednik Čović u Tuzli sa rukovodstvom stranke, predstavnicima Katoličke crkve, braniteljskih i kulturnih udruga.

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Tuzlu i susreo se sa rukovodstvom stranačkih organizacija, predstavnicima Katoličke crkve, braniteljskih i kulturnih udruženja koja djeluju na području Tuzlanskog kantona. Bila je ovo prilika da predsjednik dr. Čović izravno upozna nazočne o aktualnoj situaciji kao i budućim smjernicama djelovanja.

  • Nazočni predstavnici udruga koji djeluju u okviru „Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga i institucija u TK, prenijeli su predsjedniku dr. Čoviću političko-društvenu situaciju i prilike na području Tuzlanskog kantona. Gotovo jednoglasno je iskazana doza zabrinutosti za ukupno političko stanje, a koje za posljedicu ima slabljenje ekonomskih prilika, neizvjesnost i dodatno slabljenje ukupnog životnog standarda.

  • Na poseban način istaknuto je da ostaje žaljenje da nije došlo do dogovora ključnih aktera u Federaciji BiH budući je iskreni odnos i suradnja Bošnjaka i Hrvata na društveno-političkom planu od iznimne važnosti kako za Tuzlanski tako i druge kantone. Upućen je poziv i na jaču suradnju kroz organe državne i federalne vlasti s ciljem realizacije značajnih projekata za ovo područje.

    Politički predstavnici naglasili su sve izraženiji problem ustavne i zakonske primjene konstitutivnosti naroda u institucijama u Tuzlanskom kantonu, a što je jedini zaštitni mehanizam za ostvarivanje prava naroda koji su manje brojniji na nekom od administrativnih teritorija, navodi se u saopćenju.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,