Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednik FK Željezničar u aferi “Respiratori”: Samir Cerić posredovao Kinezima i slao krivotvorene profakture

Preuzmite sliku

Novi predsjednik FK Željezničar Samir Cerić umiješan je u aferu Respiratori, saznaje Istraga. Štaviše, on je pomenut u optužnici protiv federalnog premijera Fadila Novalića i drugih koju je Tužilaštvo BiH podiglo krajem prošle godine.

Samir Cerić je, prema dokumentima iz istrage, osoba koja je dostavila krivotvorene profakture na osnovu kojih je su kasnije vršena plaćanja spornih respiratora nabavlkjenih iz Kine preko “Srebrne maline” Fikreta Hodžića.

“Nakon što je dana 15.4. 2020. godine putem e-maila S.L. primio krivotvorene profakture za 100 respiratora ACM812A, jednu sa uvećanom cijenom respiratora od 3,9 miliona eura, a drugu nepotpisanu profakturu ovog uvećanog iznosa u protuvrijednosti od 30.000.000,00 RMB (valuta NR Kine), koje je S.L. prethodno pribavila od lica S.C. iz Velike Britanije, istog dana po osnovu ovih profaktura izdao nalog banci za izvršenje doznake u inozemstvo u iznosu od 7,6 miliona KM u korist pravnog lica “Shanghai ChangQi Medical Tehnology Center”, navedeno je u optužnici protiv Novalića i drugih, piše Istraga.ba.

Vezano | Oglasio se predsjednik FK Željezničar: Nije tačno da sam učestvovao u nezakonitim radnjama

S.C. iz Velike Britanije je, zapravo, Samir Cerić, bh. poduzetnik koji godinama živi u Londonu i kojeg  su pojedini britanski umjetnici prozvali “mešetarom koji se lažno predstavljao”.

 • Britanska umjetnica Charlie Tuesday Gates na svom blogu prije sedam godina Ceriću je posvetila opširan tekst, predstavljajući ga kao mešetara unutar svijeta mode i umjetnosti.

  „Postoji čovjek po imenu Samir Cerić u galeriji zvanoj Debut Contemporary u Westborne Glove (zapadni dio Londona) koji maltretira, manipulira i laže hiljadama mladih, naivnih i neiskusnih umjetnika, igrajući na očajni želju da uspiju u svijetu umjetnosti“ počinje svoj blog Gates.

  Kako je Cerić, osoba iz “svijeta umjetnosti”, uopće uključen u nabavku respiratora, još uvijek nije utvrđeno. No, evidentno je da  nedavno izabrani predsjednik FK Željezničar ima dobre veze sa kineskim investitorima.

  “Kinezi su napravili veoma kvalitetan iskorak prije 20 godina, kada su počeli slati svoju djecu da se školuju u inostranstvu, etabliraju nove poslovne mreže i izgrade poziciju na Zapadu. Sada oni idu nazad i sa sobom povlače velike i veoma utjecajne zapadnjake sa kojima osnivaju firme i zajednički investiraju”, kazao je u aprilu 2018. godine Samir Cerić.

  Prije nego je uključen u poslove oko nabavke respiratora, Cerić je imao sastanke i sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom kada je obećao da će u BiH dovesti utrku “Formule E”.

  “Upravo je gradonačelnik Abdulah Skaka jedan od takvih vizionara u BiH, ali mislim da ovaj projekt treba ići i na viši nivo od grada. Siguran sam da Hrvatska i Srbija ne bi propustile ovu šansu i u roku sedam dana našli bi sva sredstva i potporu svih političkih partija”, kazao je u maju 2018. godine “poduzetnik” Samir Cerić, a prenio portal Klix.

  Utrka Forme E nikadan nije održana u Sarajevu.  No, Samir Cerić je nastavio sa “biznisom” u BiH. Dvije godine kasnije je “krivotvorio” profakture za nabavku 100 respiratora iz Kine ali ga  Tužilaštvo BIH nije optužilo iako je njegovo ime pomenuto u “činjeničnom opisu” ovog organiziranog kriminala. U januaru ove godine Samir Cerić je postao predsjednik FK Željezničar.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje