Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednica Suda u Kalesiji ne osporava da nema povjerenja u određeni broj tužilaca u Tuzli

Preuzmite sliku

Dražena Pejanović je ispričala da je pred kraj njenog drugog mandata na mjestu predsjednice Suda dobila prijetnju mailom službeno, s raznim uvredama, zbog čega je pozvala Policijsku upravu (PU) Kalesija i otpremila im mail.

Kasnije je, kako je rekla, saznala da je PU Kalesija poslala informaciju Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona (TK) da taj postupak nije završen, te da je, zbog ranijih istraga i predmeta koje je ovo tužilaštvo pokrenulo protiv nje, bila ponukana da pošalje dopis zamjeniku glavnog tužioca Jezdimiru Spasojeviću.

Navela je i da je prije toga tražila od Federalnog tužilaštva da se predmet koji je vođen protiv nje izuzme iz Tužilaštva TK-a, te je prebačen u Posavski kanton, da je istraga obustavljena zbog nepostojanja krivičnog djela, ali da nema informaciju šta je s njenom prijavom.

“Saznala sam da je glavni tužilac ušao u mail svog zamjenika i da je poslao prijavu Uredu disciplinskog tužioca. Nemam povjerenja u glavnog kantonalnog i određeni broj tužilaca, ali imam u Tužilaštvo Tuzlanskog kantona”, izjavila je Pejanović.

Tužena je ispričala da skoro 27 godina radi kao sudija na više referata, da je riješila više od 7.000 predmeta, te da, kao predsjednica Suda, od svojih sudija uzima predmete da radi.

Odgovarajući na pitanja disciplinskog tužioca, Pejanović je kazala da je dopisom željela znati šta se dešava s predmetom u kojem joj je upućena prijetnja, jer niko ništa nije radio, za razliku od njenog “procesuiranja”, kada je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) odmah otišao prijedlog da se smijeni dok traje postupak.

“Sudska policija me čuvala, dva puta su mi auto lupali. Ne mogu da vjerujem da istraga traje dugo, da ishod traje dugo, što mi je neprofesionalno u odnosu na istragu kada sam ja bila predmet”, rekla je tužena.

Na pitanje kako zna da zamjenik njen dopis nije predao glavnom tužiocu, Pejanović je navela kako smatra da je glavni tužilac ušao u zamjenikov mail i prijavio je, da je Jezdimir Spasojević kod nje bio na suđenju i kazao joj da Tomislavu Ljubiću nije dostavio njen dopis.

Pejanović se disciplinskom tužbom tereti da se 10. marta 2020. dopisom obratila zamjeniku glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva TK-a u kojem je navela “da nema povjerenja u glavnog i većinu tužilaca ovog tužilaštva” i da “smatra da se slučaj želi zataškati”, na koji način je diskreditovala rad pravosudnih institucija.

Glavni tužilac Tužilaštva TK-a Tomislav Ljubić, koji je saslušan po prijedlogu Ureda disciplinskog tužioca (UDT), rekao je da je dopis predsjednice Općinskog suda u Kalesiji ozbiljan nasrtaj na integritet Tužilaštva, te da izaziva posebnu pozornost kada dolazi od predsjednika suda, kao i da, po funkciji, vrši nadzor nad većinom kaznenih prijava.

“Nikada nisam čuo u karijeri da je iskazano nepovjerenje prema nama, da predsjednica suda ima nepovjerenje prema većini tužilaca. Nikada nismo bili izloženi ovako”, kazao je Ljubić, koji nije znao da li se o dopisu raspravljalo na kolegiju, ali je rekao da je protiv tužene podneseno 14 kaznenih prijava i da su sve bile anonimne.

Na pitanje Sanjina Bandovića, pravnog zastupnika tužene, Ljubić je odgovorio da mu nije poznat ishod prijave Pejanović, ali i da nema ovlaštenja da se miješa u pravila i procedure.

“Od PU-a Kalesija smo dobili izvještaj o događaju, ne o počinjenju djela. Kada sam vidio da se radi o izvještaju o događaju, više me nije interesovalo. To je moje mišljenje”, kazao je glavni tužilac Tužilaštva TK-a.

Bandović i disciplinski tužilac Asmir Baćevac su potom uložili materijalne dokaze.

Nastavak postupka protiv sutkinje Pejanović je 27. januara 2022., kada je planirano iznošenje završnih riječi. (Detektor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje