Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednica kriznog štaba KS, Aida Pilav: Situacija je bolja

Preuzmite sliku

Situacija u Kantonu Sarajevo kada je u pitanju COVID-19 se poboljšava, ustvrdila je dr. Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

“Od 198 testova, koji su urađeni u posljednja 24 sata, imamo 12 novozaraženih osoba. Imamo jako dobar rezultat, tako bi to nazvala. Naime, imamo manje od 10 posto zaraženih od ukupno obrađenih testova. Možemo reći da se situacija u KS poboljšava. Radi se o 67 posto osoba koji su od ranije u samoizolaciji i oboljelih iz porodičnih klastera. Nije bilo smrtnih slučajeva”, navela je dr. Pilav.

Naime, radi se o analizi testova prikupljenih od 14. do 16. augusta, a koji su analizirani u posljednja 24 sata.

“Hospitaliziranih u Izolatoriju na Podhrastovima u Sarajevu je 52 i smanjuje se. Vidimo pad krivulje i izlaska iz faze rasta oboljelih. Na respiratoru je jedan pacijent, a otpušteno je osam osoba. Ide se prema dobrim ishodima. Ne pristižu novooboljeli s takvom slikom koji zahtijevaju zbrinjavanje u Izolatriju na Podhrastovima”, naglasila je dr. Pilav.

Kazala je da je ukupan broj oboljelih u KS-u do sada 3.413 te da je 2.432 izliječenih.

“Imamo aktivnih 921 slučaj. Već je značajan pad aktivnih slučajeva”, naglasila je Pilav.

Prema podacima, u samoizolaciji od 3. do 17. augusta nalazi se 1.499 osoba.

Istakla je da je donošenje oduke o COVID bolnici u toku.

“Odluku će donijeti Vlada KS. Vjerujem da će vrlo brzo Vlada KS odluku donijeti jer je ona ta koja donosi odluke tog tipa”, rekla je Pilav.

Navela je da se razmatraju tri modela održavanja nastave u Kantonu Sarajevo, a odluka o tome koji će se primjeniti zavisit će od epidemiološkog stanja. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje