Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predsjedavajući Tegeltija razgovarao sa kancelarkom Merkel

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Tirani sa kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel.

Predsjedavajući Tegeltija je izrazio zahvalnost kancelarki Merkel na kontinuiranoj podršci Njemačke u procesu evropskih integracija BiH, uzimajući u obzir da su Berlinski proces i ranija „njemačko – britanska inicijativa“ rezultat njenih ličnih napora da se BiH i države regiona što prije priključe EU.

Ocijenio je da je pokretanjem Berlinskog procesa na zapadnom Balkanu stvorena drugačija atmosfera i da su otvorene nove mogućnosti za saradnju. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je istakao opredijeljenost BiH za evropski put, povezanost i unapređenje regionalne saradnje, koja je pokazala svoj značaj tokom pandemije virusa korona.

On je informisao kancelarku Merkel o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, naglasivši da su dijalog, razgovor i poštivanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH jedino rješenje za nesmetano funkcionisanje BiH. Istakao je da u BiH ima dosta pitanja o kojima je moguće postići dogovor, bez nametanja, a da će, sa druge strane, neka pitanja rješavati buduće generacije.

Predsjedavajući Tegeltija je ukazao da su SR Njemačka i njena ustavna struktura primjer efikasne decentralizovane države, organizovane po želji svih koji u njoj žive. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim bilateralnim odnosima Njemačke i BiH, te ukazali na mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,