Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Predložene izmjene za lokalne izbore u FBiH: Drugi krug glasanja za (grado)načelnike

Preuzmite sliku

Amir Purić iz Naše stranke i Admir Čavalić iz Stranke za BiH su u proceduru uputili Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBiH čijim usvajanjem bi se omogućio izbor načelnika u dva kruga.

Predloženom izmjenom Zakona definirano je da, ukoliko nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali, održava se drugi izborni krug za 14 dana u kojem učestvuju dva kandidata koja su u prvom krugu dobila najveći broj glasova.

U drugom izbornom krugu bio bi izabran kandidat koji dobije veći broj glasova.

Razlog za upućivanje ovakvog prijedloga leži u tome što je na lokalnim izborima 2020. godine svaki peti (grado)načelnik u BiH izabran na tu poziciju s podrškom manjom od polovine glasača.

U tom kontekstu Čavalić kaže da bi ovakav prijedlog trebali podržati svi zastupnici u FBiH jer se radi o korisnom i demokratskom zakonu.

“Mišljenja sam da bi ovo značajno unaprijedilo lokalne demokratije i učinilo (grado)načelnike odgovornijim spram građana. Također, smanjila bi se mogućnost prakse dugogodišnje kontrole gradova/općina i javnog sektora od jedne osobe više od 20 godina – a takvih slučajeva je bilo širom FBiH. Model drugog kruga treba primijeniti i na bilo kojem drugom nivou vlasti gdje god je to moguće. Ovo je tek početak i očekujemo podršku kolega u oba doma federalnog parlamenta, bez obzira na to iz kojeg političkog subjekta dolazili. Ne vidim da bi neko mogao biti protiv ovih rješenja, barem ne na bazi argumenata i principa”, rekao je Čavalić.

Do lokalnih izbora je ostalo više od godinu, no s obzirom na to koliko je uobičajeno spor rad zakonodavnog tijela, odlučeno je da prijedlog dvojice zastupnika ide u parlamentarnu proceduru u što jednostavnijoj formi.

“Bilo je mnogo dilema da li da se ide samo s izmjenama postojećeg ili potpuno novim zakonom koji bi otklonio i neke druge manjkavosti aktuelnog. Na kraju smo se ipak odlučili za ovo prvo kako bi procedura bila maksimalno pojednostavljena i kako bi fokus bio samo na onoj suštinskoj izmjeni – uvođenju drugog kruga izbora”, kazao je Purić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje