Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pred zgradom Vlade FBiH protesti radnika GIKIL-a

Preuzmite sliku

Više od 650 radnika Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) jutros je autobusima stiglo pred zgradu Vlade FBiH u Sarajevu s ciljem da spriječe zatvaranje postrojenja. Od nadležnih su zatražili da usvoji odluku kojom im se daje još jedna prilika za rad.

Zaposlenici GIKIL-a su stigli u 15 autobusa i s transparentima sa kojima poručuju vlasti da neće dozvoliti zatvaranje postrojenja. Neki od transparenata su: “Branit ćemo državu, branit ćemo i GIKIL”, “Radnici GIKIL-a žrtve državnog kriminala” itd. Od kartonske kutije su napravili “sergiju za Bakira”. Važno je napomenuti da se protest održava uporedo sa sjednicom Vlade FBiH.

– Došlo je 15 autobusa i više od 650 radnika. Imamo i podršku penzionera GIKIL-a. Vlast je bila dužna sve uraditi, imali su svoje ljude u nadzornim odborima. Niko nije imao sluha kada smo upozoravali na kriminal. Danas imamo super ugovore i sada se neko našao da nas zatvori. Nikada nismo rekli da fabrika nije prljava, ali treba nam vremena. Prvi put se ulaže u ekologiju. Mi smo 17 godina spavali i sada kada radimo žele nas ugasiti. Ne mogu zamisliti šta bi se dogodilo da zatvore fabriku i ukinu 1.000 radnih mjesta. Ja hoću da vjerujem da ćemo dobiti odgovor da neće biti smanjenja proizvodnje – kazao je predsjednik Sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović.

Poruka radnika je da će svojim životom braniti GIKIL i da zatvaranje ne dolazi u obzir.

– Ne damo radna mjesta. Tražimo od Vlade da nam da samo 100 dana. Ispunit ćemo sve uvjete. Ako se ogluši, sutra ćemo imati sjednicu Sindikata i više neće biti mirnih protesta – kazala je Kata Iveljić iz Sindikata radnika hemije i nemetala FBiH.

Kako radnici naglašavaju neće otići dok im se neko ne obrati ili ne uvjeri ih da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni. (Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,