Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Praznik rada na Balkanu: Nekoliko hiljada građana na protestima, većina uživala uz roštilj (FOTO)

Preuzmite sliku

U zemljama Balkana, danas su u povodu 1. maja, Međunarodnog praznika rada, održani protesti na kojim je ukazano na težak položaj radnika, ali je ipak, daleko više građana ovaj praznik provelo uz roštilj u društvu porodice i prijatelja, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako je na tradicionalnom Prvomajskom protestu koji su u centru Beograda organizovali Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati (UGS) “Nezavisnost“ poručeno da su radnici temelj države i svakog modernog društva i oni koji ljuljaju radnike ljuljaju i temelj države. Pored dva reprezentativna sindikata skupu su prisustvovali Sindikati penzionera Srbije, Levi samit Srbije, Komunistička partija Srbije i Nova komunistička partija Jugoslavije.

Na skupu koji je organizovan na trgu kod Skupštine Srbije te šetnji do trga Slavije, gdje je učestvovalo nekoliko hiljada sindikalnih aktivista i građana ukazano je na težak socijalni položaj radnika u Srbiji. Pored sindikalnih zastava i simbola na protestu su nošeni transparenti “1. maj nije 1. april“, “Kad mi budemo stali vi ste pali“ i “Ne šalite se sa radnicima”.

Sindikalni predstavnici su na Trgu Slavija pored spomenika Dimitriju Tucoviću, vođi radnika na početku 20. vijeka u Srbiji položili cvijeće. Tokom jednosatnog protesta nije bilo incidenta, a saobraćaj u centru Beogradu je bio povremeno obustavljen. Manifestacije i skupovi povom Međuanrodnog praznika rada 1. maja održane su i drugima gradovima Srbije.

Osim toga, na Košutnjaku, jednom od izletišta u glavnom gradu Srbije, Beograđani su se tradicionalno okupili kako bi proslavili Prvomajski uranak i Međunarodni praznik rada, 1. maj, uz druženje u prirodi, roštilj i muziku. U glavnom gradu Srbije, prijepodne izbila su dva požara, na jednom od prvomajskih izletišta Avali i u restoranu u Zemunu. Požari su lokalizovani, a jedna osoba je zadobila opekotine. Dve osobe prevezene su na Vojnomedicinsku akademiju (VMA) zbog udisanja veće količine dima. Međunarodni praznik rada, 1. maj se u Srbiji obiljeležava prvomajskim urancima u prirodi, a Avala je jedno od izletišta koje Beograđani biraju za mesto gde provode praznik uz druženje i obavezan roštilj.

U BiH su protesti održani u Tuzli i Banjaluci, dok je u ostalim gradovima ovaj praznik, uglavnom, na tradicionalna način obilježen uz paljenje roštilja.

Građani Sarajeva uz dobro raspoloženje i muziku 1. maj proslavili su na sarajevskim izletištima. Međunarodni praznik rada u Sarajevu se uz roštiljadu i uranke proslavljen je “neradno”. Sarajevska izletišta Stojčevac i Vrelo Bosne u odnosu na nekoliko proteklih godina, ove godine bili su slabije posjećeni. Ali, ipak policajci još od 1997. godine redovno patroliraju na ovom području, kako ne bi došlo do neželjenih incidenata. Povodom 1. maja, neki građani Sarajeva su odlučili da ostanu u svojim domovima, tako da su danas poluprazne sarajevske ulice, inače obično pune Sarajlija i stranih turista.

S druge strane, blizu pet hiljada radnika danas je protestnom šetnjom u Banjaluci obilježilo 1. maj, izražavajući nezadovoljstvo najavljenim donošenjem novog zakona o radu bh. entiteta RS. Članovi Saveza sindikata RS-a, koji su iz drugih gradova bh. entiteta RS u Banjaluku došli sa više od 30 autobusa, koristili su pištalje, te uzvikivali “Ne damo Zakon o radu”, “Lopovi”, “Živjela radnička klasa”, i nosili transparente među kojima su “Bolje grob, nego rob”, “Svemu dođe kraj pa i radničkom stradanju”.

U Tuzli se mogla vidjeti slična slika. U isto vrijeme dok su ispred zgrade u kojoj se trenutno nalaze prostorije Vlade Tuzlanskog kantona, predstavnici Sindikata ˝Solidarnost˝ političarima ostavili pečeno jagnje, vino i salatu, članovi Saveza samostalnih sindikata Federacije Bosne i Hercegovine sa prvomajske proslave koju su organizirali u centru Tuzle poručili su da ne prihvataju novi zakon o radu FBiH jer, kako su naglasili, radnike vodi u ropstvo.

Najveći radnički praznik, 1.maj u Mostaru je ranom zorom građanima i građankama grada na Neretvi čestitao orkestar Hrvatske glazbe Mostar tradicionalnom “Prvomajskom budnicom”. Iako promenada tradicionalno kreće ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače u šest sati, glazbenu povorku građani uvijek s nestrpljenjem i velikom radošću iščekuju, te ovaj praznični dan započinju u veselom duhu.

U zagrebačkom parku Maksimir već tradicionalno od ranog jutra okupljali se se građani povodom Međunarodnog praznika rada. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa pomoćnicima podijelio je 60.000 porcija besplatnog graha. Gradonačelnik Milan Bandić u park Maksimir stigao je u deset sati, nakon čega se glavnom šetnicom, praćen mažoretkinjama i limenom glazbom zaputio do livade na kojoj je podijelio prvu porciju besplatnog graha. Građani su već u redovima čekali otvaranje štandova sa grahom, a kako je dan odmicao, tako su sve više ljudi dolazi u Maksimir iz raznih dijelova grada. U Sisku je također, danas organizirano obilježavanje Prvog maja prosvjedom “Za spas industrije i radnih mjesta” na kojem se okupilo oko dvije tisuće sindikalista kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo gašenjem rada Inine rafinerije nafte u Sisku, rafinerije o kojoj taj grad ovisi.

U Crnoj Gori su također održani protesti radnika i sindikata. Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), sindikalna organizacija koja zastupa 12 granskih sindikata u Crnoj Gori, organizovala je danas protestnu prvomajsku šetnju, pod parolom “Udahnimo slobodu“. Sa protesta je poručeno da radnici nisu ničiji robovi, a poslodavcima je upućena poruka da konačno počnu da poštuju radnička prava. Na protestu, koji je krenuo sa Trga Republike, pojavilo se više stotina građana. Građani su nosili transparente, parole, sindikalne zastave, a mnogi su imali i pištaljke.

U glavnom gradu Albanije, Tirani, u povodu 1. maja Međunarodnog praznika rada, simpatizeri Komunističke partije Albanije održali su mirnu šetnju gradskim ulicama, noseći postere sa likom bivšeg diktatora Envera Hodže. Okupljeni su nosili fotografije sa likom bivšeg albanskog komunističkog diktatora Envera Hodže kako bi se prisjetili bivšeg sistema te održali protestnu šetnju do trga Majke Tereze gdje su uzvikivali slogane u znak sjećanja na bivšeg albanskog komunističkog lidera. Demonstranti su nosili transprente na kojima je pisalo “Živio 1. maj”, “Envera Hodža” i “Komunistička partija”. Prema navodima policije, tokom protestne šetnje nije bilo incidenata. S druge strane, albanski sindikati povodom 1. maja nisu održali zajedničke proteste.

Nakon nekoliko godina i radnici u Makedoniji su u povodu 1. maja održali protestnu šetnju. U Skoplju su u organizaciji dva radnička sindikata održani protesti na kojima je učestvovalo oko tri hiljade osoba. Okupljeni su tom prilikom posebnu pažnju skrenuli na sve veći jaz između manjine bogatih i velike većine siromašnih građana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje