Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pravda za Davida: Zahtjevamo da se predmet David Dragičević dostavi Tužilaštvu BiH

Preuzmite sliku

Članovi neformalne grupa građana “Pravda za Davida” održali su u utorak 2. marta polustani protest ispred Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, zahtjevajući da ovo tužilaštvo dostavi predmet David Dragičević na uvid Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka ranije je potvrdilo da im je 22. februara stigao zahtjev Tužilaštva BiH za dostavljanje na uvid predmeta koji se odnosi na stradanje Davida Dragičevića. Ozren Perduv član grupe “Pravda za Davida” je rekao da će se protesti održavati sve dok se predmet David Dragičević ne dostavi Tužilaštvu BiH.

“Zanimljivo je to da kada smo mi najavili protest ispred ove institucije da su oni rekli evo predat ćemo mi danas predmet na uvid Tužilaštvu BiH. Evo do kraja radnog vremena je ostalo nekoliko sati, pa ćemo vidjeti. Vi znate da se ovim institucijama ne može vjerovati , a pogotovo ne postupajućem tužiocu u ovom slučaju Daliboru Vreći”, kazao je Perduv.

Zaim Šibić, član neformalne grupe građana “Pravda za Davida” kazao je kako je upornost članova te grupe nešto pokrenulo u predmetu David Dragičević.

“Mi ćemo i sutra biti ovdje jer ne vjerujemo Okružnom tužilaštvu Banja Luka koje ne ovom predmetu rade već tri godine. Sve dok ne dobijemo potvrdu da je predmet dostavljen Tužilaštvu BiH mi ćemo ovdje dolaziti” , kazao je Šibić.

David Dragičević nestao je u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta. Banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu za ubistvo protiv nepoznatih izvršilaca. Roditelji i članovi grupe tvrde da je David ubijen. Od kraja marta te godine roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjoj Luci organizovali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, brojnim pritiscima, te hapšenjima građana koji su ih podržavali. (Radioslobodnaevropa.org)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje