Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Pravda za Davida” uputila dvije pritužbe Kancelariji disciplinskog tužioca pri VSTV-u

Preuzmite sliku

Neformalna grupa građana “Pravda za Davida” uputila je u srijedu, 8. decembra, dvije pritužbe Kancelariji disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom tužilačkom vijeću BiH (VSTV).

Kako navode, prva pritužba upućena je protiv glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci Zorana Bulatovića zbog toga što u dva navrata nije osigurao adekvatnu tužilačku zamjenu u predmetu koji se vodi protiv dvojice krim-tehničara MUP-a RS Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, a u vezi sa uništavanjem donjeg veša Davida Dragičevića.

“Na ročištu 21.4. i 2.12.2021. godine nije se pojavio postupajući tužilac Dalibor Vrećo, a Okružno javno tužilaštvo nije obezbijedilo zamjenika.

Sudija Radmila Medaković kritikovala je ponašanje Okružnog javnog tužilaštva uz ocjenu da je takvo postupanje neopravdano, neprihvatljivo i neprimjereno”, pojasnili su iz grupe Pravda za David.

Druga pritužba upućena je protiv sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci Snježane Savić zbog toga što nije dozvolila nikome iz udruženja građana “Put pravde”, kao ni samom Davoru Dragičeviću, prisustvo u svojstvu javnosti ročištu u predmetu koji se vodi protiv Suzane Radanović, majke ubijenog Davida Dragičevića, a po tužbi za klevetu od strane inspektora MUP-a RS Dubravka Kremenovića.

Sudija se pravdala situacijom sa virusom korona, međutim do sada se nikada nije desilo da sudija zabrani prisustvo u svojstvu javnosti barem jednoj osobi. Takvom nezakonitom samovoljom sudija je onemogućila javnosti da prati sudski proces i tako je povrijeđeno načelo javnosti rada suda”, dodali su.

U obje pritužbe, ističu, ukazuje se na sljedeće disciplinske prekršaje:

očigledno kršenje obaveze ispravnog postupanja prema sudiji u postupku, strankama, njihovim pravnim zastupnicima, svjedocima, ili drugim osobama; nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti; donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka;

“Očekujemo od Kancelarije disciplinskog tužioca BiH da čim je prije moguće provjeri sve navode iz pritužbi i izrekne adekvatne sankcije gore navedenim nosiocima pravosudnih funkcija”, naveli su iz grupe Pravda za Davida.

Također su obavijestili da je današnje ročište u predmetu protiv Davora Dragičevića po tužbi Dragana Lukača, Darka Ilića i Darka Ćuluma zbog klevete odgođeno za 17. februara sljedeće godine zbog toga što još uvijek nije određen sudija koji će preuzeti ovaj predmet. (Radiosarajevo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,