Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pravda za Davida u Grazu: Bosanci u Austriji pružili podršku Davoru Dragičeviću

Preuzmite sliku

Prostor oko kafića Kultscena u Grazu bio je prepun mladih Bosanaca koji studiraju ili rade u ovom austrijskom gradu. Svi kao jedan, stajali su sa stisnutom pesnicom koja je postala simbol otpore.

“Pravda za Davida, pravda za njegovog oca, pravda za sve nas”, rekla je 24-godišnja Helena okupljenima uz izražavanje solidarnost s ocem Davida Dragičevića.

Austrijski mediji objašnjavaju da je misteriozna smrt 21-godišnjeg studenta u Banjoj Luci izazvala ogromne proteste.

Hiljade mladih ljudi izlazi na ulice širom BiH, na društvenim mrežama formirane su grupe s pozivima na solidarnost i pravdu. Samo Facebook grupa ima već 300.000 članova. Svi su ubijeđeni da “korumpirana policija” želi prikriti slučaj ubistva, piše msn.com.

“Davidovo tijelo bilo je puno hematoma”, rekla je Helena, studentica iz BiH, koja je organizirala skup u Grazu.

Dominira riječ “korupcija”, neki bosanski student u Grazu bojali su se potpisati peticiju podrške Davidovom ocu, plašeći se odmazde kada posjete svoje porodice u BiH.

“U BiH vlada bezakonje. Ovi protesti su usmjereni protiv ovog bezakonja, protiv korumpiranog državnog sistema, rekla je jedna mlada žena austrijskim medijima, dok njen kolega dodaje: “Dugo smo spavali. Davidova smrt nas je konačno protresla.”

Za subotu je u Beču zakazan sličan miting bh. dijaspore. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje