Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Pravda za Davida”: Krivična prijava protiv policijskih službenika

Preuzmite sliku

Aktivisti neformalne grupe građana “Pravda za Davida” danas su sa svojim advokatima predali krivičnu prijavu zbog činjenja tri krivična djela Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv policijskih službenika, javlja Anadolu Agency (AA).

Jovana Kisin, advokat pojasnila je da je krivična prijava podnesena zbog zloupotrebe službenog položaja, povrede ravnopravnosti građana i protivpravnog lišenja slobode.

  • “Sinoć smo bili svjedoci protivprevnog lišenja slobode deset osoba, a u pitanju su članovi neformalne grupe građana ‘Pravda za Davida’, držani su u pritvoru oko osam časova”, rekla je Kisin.

    Prema njenim riječima oni su bili u pritvoru u Policijskoj stanici Centar i u Zalužanima. (Tuzlanski.ba)

  • “Lišeni su slobode na nezakonit način nisu ispoštovane procedure zakona o prekršajima, zakon o krivičnom postupku i prekršena su osnovna ustavna prava – pravo na odrbranu jer meni i kolegi Maleševiću nije bio dopušten ulaz u Policijsku stanicu ni da komuniciramo sa našim strankama skoro osam časova. Oni su držani bez ikakvog zakonitog razloga i bez okakvog zakonskog osnova, na kraju im je samo uručen poziv za informativni razgovor pa se zaključuju da za jedno obično uručenje poziva treba da sjedite u ćeliji osam sati. Ne mislimo tolerisati takvo ponašanje MUP-a”, kazala je Kisin.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje