Srijeda, 27. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pravda za Davida: Dokazi o prekomjernoj sili MUP RS poslani institucijama EU i UN-a

Preuzmite sliku

Pokret Pravda za Davida danas se oglasio povodom jučerašnjih događaja i hapšenja Davora Dragičevića, te nekoliko članova Pravde za Davida.

– Hapšenje i privođenje naših članova je sastavni dio represije koja se vrši nad nama već duži vremenski period i svi mi smo bili spremni na ovakve poteze režima, jer smo znali s kim i s čim imamo posla.

– Događaji koji su potom uslijedili, uklanjanje svih obilježja koja su predstavljala svetinju i sjećanje na Davida, ogromna koncentracija specijalnih policijskih snaga na ulicama Banja Luke, demonstracija sile batinanjem žena, staraca i omladine, imali su samo jedan cilj. A to je da se izazove revolt kod naroda i da narod na silu odgovori silom. Građani su usprkos svom teroru koji je jučer nad njima sproveden, ostali mirni i dostojanstveni i niti jedan incident nisu izazvali oni, već naprotiv, upravo su to učinile policijske snage koje su konstantno provocirale građane na nerede. Prekomjerna upotreba sile nad građanima je već obišla svijet, a video dokumentovani materijal je proslijeđen u institucije EU i UN-a.

Zemlje EU kojima smo proslijedili svu dokumentaciju o teroru koji se vrši nad građanima su uz materijal dobile i zahtjeve Pokreta i građana Banja Luke koji su sljedeći :

– Tražimo da se s njihove strane interveniše i omogući povratak simobola Davidovog trga, koji za građane širom BiH, ali i dijaspore, ima ogroman značaj i predstavlja simbol njihove borbe za bolju i sigurniju budućnost njihove djece.

– Tražimo da se omogući ljudima mirno okupljanje, bez sprovođenja sile od strane entitetskih vlasti, jer to je prije svega jedno od garantovanih ljudskih prava koje je uvršteno i u Ustav Republike Srpske.

– Tražimo da se istraže svi postupci policije u toku jučerašnjeg dana, te prekomjerna upotreba sile, za šta svjedoče i ljekarski nalazi pojedinih građana koji su bili privođeni.

– Također tražimo i da se ispitaju razlozi zbog kojih je jučer došlo do eskalacije stanja u Banja Luci, kojoj ni jednog momenta nisu doprinijeli sami građani.

Pokret Pravda za Davida i građani će se danas u 18 h okupiti na Davidovom trgu, kako bi zapalili svijeće za pokojnog Davida i svu ostalu ubijenu djecu, mirno i dostojanstveno kao i uvijek do sada. Svi građani koji osjećaju svoju moralnu dužnost i obavezu da se pridruže ovom spontanom okupljanju, bit će dobrodošli. Oni koji budu pomislili da prave bilo kakve incidente, znat ćemo da nisu dio ovog mirnog i dostojanstvenog skupa ni Pokreta roditelja, već ljudi poslani isključivo sa ciljem da naštete svim građanima – naveli su iz grupe “Pravda za Davida”. (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,