Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pratite uživo: Počelo ročište o žalbi na presudu Ratku Mladiću

Preuzmite sliku

Pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) Tužilaštvo i Odbrana počelo je iznošenje žalbe na presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Zbog pandemije koronavirusa iznošenje žalbi bit će održano bez prisustva novinara i javnosti a videoprenos iz Haga se emituje uz polusatno kašnjenje.

Danas, prvog dana iznošenja žalbi, planirano je izlaganje predsjedavajuće Apelacionog vijeća Prisce Matimba Nyambe. Potom će Mladićeva Odbrana imati tri sata da iznese sve svoje žalbene navode, nakon čega slijedi odgovor Tužilaštva.

U sudnici predstavili su se tužioci Laurel Baig i Barbara Goy, kao i advokat Dragan Ivetić. Potom je uslijedilo obraćanje predsjedavajuće Žalbenog vijeća Prisce Mantimba Nyambe.

Sutkinja Nyambe je u uvodu je kazala da su Odbrane i Tužilaštvo uložile žalbe, čija ročišta su odgođena zbog zdravstvenog stanja Ratka Mladića, kao i zbog pandemije koronavirusa. Ovaj predmet tiče se krivične odgovornosti Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpke (VRS).

Pretresno vijeće je osudilo Mladića za genocid, zločin protiv čovječnosti, kao i udruženi zločinački poduhvat (UZP) i teroriziranje građana Sarajeva.

Pretresno vijeće je zaključilo da je Mladić učestvovao u UZP-u s ciljem da se uklone bosanski muslimani Srebrenice, ubistvima i nasilnim preseljenjem.

Zaključilo je da je Mladić učestvovao u UZP-u s ciljem da se zarobe pripadnici UNPROFOR-a kako NATO ne bi mogao da bombarduje bosanske Srbe. Osudilo ga je na doživotni zatvor.

Kako je navela sutkinja, Mladić traži da Žalbeno vijeće poništi zaključke Pretresnog vijeća i da donese oslobađajuću presudu ili ponovno suđenje, odnosno umanjenje izrečene kazne.

Tužilaštvo ulaže žalbu po dva osnova – osporavajući oslobađajući dio s prijedlogom da se osudi za genocid za šest općina. Mladić je odgovorio da treba odbaciti žalbu Tužilaštva u kompletu.

Prenos ročišta možete pratiti OVDJE. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje