Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poznato vrijeme i mjesto sahrane Jovana Divjaka

Preuzmite sliku

Jovan Divjak, legendarni general Armije RBiH, koji je jučer u Sarajevu preminuo u 85. godini života, bit će sahranjen 13. aprila, u utorak sljedeće sedmice.

Sahrana će se održati u 14 sati, na gradskom groblju Bare.

Komemoracija će se obaviti istog dana, u 11 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Podsjećamo, brojne ličnosti su se oprostile od Divjaka, dok su društvene mreže prepravljene emotivnim porukama od građana koji se opraštaju od generala.

General Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu. Završio je 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu, te je dužnosti oficira vršio u štabu Teritorijalne odbrane BiH.

Tokom rata izvršavao je funkciju brigadnog generala Armije RBiH i pomoćnika načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

  • Jovan je bio jedan od osnivača i inicijator ideje o stvaranju Udruženja  Obrazovanje gradi BiH u koje je ugradio svoj životni rad i sebe. Bio je njegov izvršni direktor. Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina.

    Nosilac je velikog broja priznanja za društveno-koristan i humanitarni rad a najvažnija su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Legija časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plaketa Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija), Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir)

    Svoj doprinos je dao na brojnim međunarodnim konferencijama i seminarima, zalagao se za poštivanje dječjih i ljudskih prava kao i za kvalitetno i potpuno obrazovanje. Francuski i italijanski izdavači štampali su mu knjigu Sarajevo, moja ljubav koja govori o njegovom životnom putu i ratnim događajima u BiH a autor je knjige Očekujući istinu i pravdu.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje