Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poznato kupalište u BiH prepuno plivača

Preuzmite sliku

Fotografije zabilježene na kupalištu Brana na rijeci Plivi u Jajcu pokazuju koliko se ne poštuju mjere kriznih štabova donesene u Bosni i Hercegovini radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Sunčani ljetni dan izmamio je mnoštvo građana da posjete kupalište Brana u Jajcu gdje su potražili osvježenje, ali kao što se vidi, fizičke distance nema, malo ko poštuje propisane epidemiološke mjere, javlja N1.

S obzirom na činjenicu da u Bosni i Hercegovini posljednjih dana se bilježi ogroman skok u broju zaraženih i preminulih od novog korona virusa COVID-19, ne možemo a da se ne zapitamo kako se stanovnici naše zemlje ne mogu pridržavati onih osnovnih mjera koje su donesene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa među populacijom.

Naučno je dokazano, ali i očito, s obzirom na veliki rast broja zaraženih, da virus neće nestati na visokim temperaturama, i jedina zaštita nas samih i naših najbližih je fizička distanca, nošenje maske i dezinfekcija/pranje ruku.

Danas je stigla informacija i sa Panonskih jezera u Tuzli, gdje je navedeno da je do 12 sati na kompleks jezera ušlo 2.273 posjetilaca, a izašlo 438, tako da se na Panonici u tim momentima odmaralo 1.835 gostiju na površini kompleksa od 75.000 m2, što je više nego dovoljno prostora za održavanje sigurnosne razdaljine između gostiju i primjene svih preventivnih mjera. Pojedina kupališta imaju znatno manji prostor uređen za kupanje a interesovanje za ljetno osvježenje je veliko, pa je epidemiološke mjere nažalost teže primjenjivati.

Podsjetimo da je danas u BiH registrovano 188 novozaraženih koronavirusom te pet smrtnih slučaja.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH je testirano 398 uzoraka, od kojih je 78 pozitivnih na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,