Četvrtak, 5. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Poznata ruta američkih bombardera koji će preletiti iznad BiH, mogli bi ih vidjeti i građani Tuzle

Preuzmite sliku

Ambasada SAD u BiH uputila je zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova BiH dopis u kojem traži saglasnost za prelet svog vojnog aviona iznad teritorije BiH. Saglasnost je stigla iz Ministarstva odbrane BiH, na čijem je čelu Zukan Helez.

Prelet dva američka aviona B-1 iz zračne baze Dyess u Teksasu, planiran je za sutra, 30. maja.

U dopisu iz američke Ambasade, koji je u posjedu ATV-a, navodi se ruta kojom će se njihovi avioni kretati.

Avion će ući u BiH s juga, u području Trebinja, kretaće se sjeverno na niskom nivou, izvršiće dva prelaza niskog nivoa iznad Sarajeva kako bi ga mogli vidjeti stanovnici ovog grada. Potom će nastaviti sjeverno prema Tuzli, a ukoliko i u ovaj prelet bude bio nizak vidjet će ga i stanovnici grada soli.

  • Prelet nastavlja zapadno prema Bihaću gdje će i izaći iz BiH.

    “Ministarstvo odbrane BiH, sa stanovišta zaštite integriteta vazdušnog prostora BiH, smatra da ne postoje prepreke za davanje pozitivnog mišljenja/saglasnosti na predmetni zahtjev. S tim u vezi, a poštujući odredbe Zakona o zrakoplovstvu BiH, ovim dopisom dajemo našu saglasnost da vojni avion SAD nesmetano može izvršiti misiju u zahtijevanom terminu”, navodi se u dokumentu koji je dostavljen Ministarstvu komunikacija i saobraćaja i Ministarstvu vanjskih poslova.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,