Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poznat identitet uhapšene na aerodromu u Tuzli: Osumnjičena za terorističke aktivnosti

Preuzmite sliku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na aerodromu u Tuzli lišili su slobode Senu Hamzabegović zbog sumnje da je počinila kaznena djela finansiranja terorističkih aktivnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tužitelj Odsjeka za terorizam koordinira aktivnosti SIPA-e i nadležnih institucija u vezi s lišenjem slobode državljanke Bosne i Hercegovine osumnjičene za finansiranje terorističkih aktivnosti.

U zakonskom roku od 72 sata, koji je predviđen u predmetima za terorizam, osumnjičena će biti privedena u Tužilaštvo BiH gdje će biti ispitana u svojstvu osumnjičene, te će biti predloženo određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva.

Djelujući u koordinaciji i saradnji sa šefom Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, po dolasku u BiH, na aerodromu u Tuzli, lišili su slobode osumnjičenu Senu Hamzabegović (1960.) iz Tuzle, državljanku BiH i Švicarske Konfederacije.

Navedena osumnjičena je pod istragom zbog kaznenih djela finansiranja terorističkih aktivnosti iz članka 202d. Kaznenog zakona BiH.

Iz Tužilaštva BiH je navedeno da je osumnjičena da je u periodu od 2013. godine, slanjem novca i finansijske podrške, kao i na druge načine, pružala podršku državljanima Bosne i Hercegovine, koji su boravili na stranim ratištima na području Sirije i Iraka, u strukturama tzv. ISIS-a, između ostalog i svome suprugu, koji je imao značajnu poziciju i ulogu unutar terorističkih struktura povezanih sa ISIS-om koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom, a koji se još uvijek nalazi u bjekstvu.

Nakon lišenja slobode u Tuzli, izvršen je pretres objekata koje osumnjičena koristi.

Tužilaštvo BiH i partnerske sigurnosne agencije i institucije u BiH i inostranstvu, duži vremenski period, prikupljali su informacije o nezakonitim aktivnostima osumnjičene.

U zakonskom roku, koji za kaznena djela terorizma iznosi 72 sata, osumnjičena će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje procesuiranje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje