Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poznat datum završetka radova na prevoju Karaula, put Tuzla – Sarajevo

Preuzmite sliku

Radovi treće faze na dionici Kladanj – Podpaklenik na prevoju Karaula su u finalnoj fazi, a planirani završetak radova je 31. jula 2019. godine, potvrđeno je Feni iz JU Ceste Federacije BiH.

Radovi su počeli u junu 2018. godine, a prvobitno je bilo planirano da budu završeni u martu ove godine. Uslijed vremenskih neprilika tokom zime i u proljetnom periodu, izvođaču je odobreno produženje roka.

Betonski radovi na mostu M14 su završeni. U narednim danima očekuje se betoniranje zadnjeg raspona mosta M13, nakon čega će se raditi uređenje i završni radovi gornjeg stroja kolovozne konstrukcije na cijeloj dionici.

U prvoj fazi su izgrađeni mostovi M11 (140 m) i trasa ispred i iza tunela (1.195 m). Ukupna dužina te faze, zajedno s tunelom, iznosi 2.055 metara. Radovi su završeni 2014. godine, a izvođač je bio kompanija “Hering” Široki Brijeg.

Radovi na probijanju tunela Karaula počeli su u augustu 2014. godine, a tunel je otvoren u septembru 2016. godine. Izvođač je bio “Strabag” AG, Austrija.

Treća faza predstavlja kompletiranje dionice u jednu cjelinu i radovi podrazumijevaju izgradnju dodatnog dijela trase (1.506 m), te mostova M13 (280 m) i M14 (120 m).

Kompletiranjem treće faze radova, ukupna dionica dobija svoj značaj i dobija se moderna saobraćajnica dužine 4,5 km koja će imati tri trake, od kojih je jedna traka predviđena za kretanje sporih vozila.

Izgradnjom tunela Karaula put između Tuzle i Sarajeva na cesti M-18 skraćen je za 3,6 km, a najviša tačka prevoja spuštena je za 100 metara. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,