Ponedjeljak, 3. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Poziv Senata Univerziteta nije urodio plodom: Skupština TK usvojila Izmjene zakona o visokom obrazovanju!

Skupština Tuzlanskog kantona, nakon burne rasprave, usvojila je danas   Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju.

Kako je za Fenu izjavio predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK-a Mirza Omerdić, razlog za donošenje izmjena i dopuna ovog zakona jeste što je u provedbi zakona koji je usvojen na jednoj od prethodnih sjednica došla do zastoja.

Stanje na UNTZ po izvještajima koje smo dobili je prilično haotično. Postoje određene vrste finansijskih malverzacija, a dešavale su se stvari koje su posljedica neuspostavljanja uprave, odnosno organa unutar UNTZ“, tvrdi Omerdić.

Zakon je izglasan po hitnoj proceduri, jer, pojašnjava, akademski proces sticanja znanja ne smije trpjeti organizacione anomalije, koje su uzrok koji bi mogao ugroziti nastavni proces.

„Potrebno je riješiti probleme organa upravljanja, sve izmjene koje se odnose na imenovanja, unutar upravnog odbora i senata, razlog su za ubrzavanje ovog zakona“, kazao je.

Predstavnici Univerziteta u Tuzli na sjednici Skupštine su izrazili nezadovoljstvo ubrzanim izmjenama spomenutog zakona.

Dekan Mašinskog fakulteta UNTZ Muhamed Mehmedović, koji je predstavnik Senata UNTZ, izjavio je da su u skladu za Zakonom o visokom obrazovanju, koji je donesen u julu, ispoštovane sve obaveze koje su tim zakonom bile definirane.

Dodao je da je proteklih dana po novom zakonu formiran Senat UNZT, na čijoj je sjednici raspisan konkurs za izbor rektora ovog univerziteta.

Nije nam jasno zašto po ubrzanoj proceduri i zašto ovako radikalne mjere“, rekao je Mehmedović novinarima.

Podsjećamo, na jučerašnjoj vanrednoj sjednici, konstituirani Senat u novom sazivu, u skladu sa odredbama novog Zakona o visokog obrazovanja TK, u prisustvu menadžmenta, članova privremenog Upravnog odbora iz reda akademskog osoblja Univerziteta i predstavnika Sindikata visokog obrazovanja, razmatrao je Zaključke Privremenog upravnog odbora i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. Pozvali su zastupnike u Skupštini, bez obzira na njihovu političku opciju, da odbiju Vladin prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju zbog, kako su naveli, općeg interesa i budućnosti svoje i naše djece.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje