Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poziv Erdogana: Članovi Predsjedništva BiH Dodik, Komšić i Džaferović u posjeti Turskoj

Preuzmite sliku

Kayhan Gul – Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc izjavio je da će sutrašnja zvanična posjeta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Turskoj dodatno osnažiti bilateralne odnose između dvije zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović sutra će na poziv predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana upriličiti zvaničnu posjetu Ankari, a turski ambasador u BiH Koc je za AA istakao kako bilateralni odnosi bilježe stalni napredak.

 • Naglasivši da Turska Bosnu i Hercegovinu vidi kao iskrenog prijatelja, ambasador Koc je kazao da saradnja na najvišem nivou doprinosi jačanju saradnje i iskrenih prijateljskih odnosa između Turske i BiH.

  “Veoma važan faktor u podizanju tih odnosa na najviši nivo je i činjenica da smo i mi balkanska zemlja i da u Turskoj živi veliki broj ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Balkana“, kazao je Koc.

  Ambasador Koc je također kazao kako stabilnost BiH i Balkana predstavlja neizostavni prioritet za Tursku.

  “Kao država smo svjesni činjenice da bilo kakva kriza u BiH i na Balkanu ne bi ugrozila samo to područje, već i cijelu regiju“, kazao je ambasador Koc.

  Naglasivši kako Turska na BiH uvijek gleda u pozitivnom svjetlu, ambasador Koc je kazao kako njegova zemlja stalno razmatra nove oblike saradnje koja bi BiH učinila što jačom u budućnosti i da u tom kontekstu turske institucije provode projekte na terenu i podržavaju saradnju i razvoj.

  On je kazao kako su i turske kompanije dale značajan doprinos u otvaranju radnih mjesta u BiH i postale važan segment za bosanskohercegovački izvoz.

  “Poboljšavanje uvjeta za investiranje u BiH će omogućiti da ovdje dođu i drugi važni investitori koji će dalje doprinositi razvoju“, kazao je Koc.

  Trgovinska razmjena Turske i BiH je u 2019. godini iznosila 700 miliona dolara, a prošle godine je, uprkos pandemiji COVID-19, povećana na 710 miliona dolara. Ambasador Koc je kazao kako to povećanje raduje i pokazuje dostignuti nivo saradnje, ali da je cilj da se ta trgovinska razmjena poveća na milijardu dolara.

  On smatra da će skora obostrana implementacija revidiranog Sporazuma o slobodnoj trgovini omogućiti ostvarenje zacrtanog cilja te je dodao kako će nove investicije i smanjenje uticaja pandemije omogućiti i dodatna povećanja trgovinske razmjene i saradnje.

  – Druga posjeta u dvije godine –

  Podsjetivši kako su članovi Predsjedništva BiH 2. maja 2019. godine boravili u izuzetno važnoj posjeti Turskoj, ambasador Koc je kazao kako je tom prilikom potpisan revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini i dogovoreni prvi koraci u vezi s projektom izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd.

  “Uprkos pandemiji, bliski bilateralni kontakti se nastavljaju. Želim naglasiti da u obje zemlje postoji politička volja i spremnost za dodatno unapređivanje naših odnosa“, kazao je Koc.

  On je kazao da je planirano da se članovi Predsjedništva BiH i prilikom sutrašnje posjete u Turskoj sastanu i sa turskim privrednicima.

  Sutrašnja posjeta treba da potvrdi nivo dobrih bilateralnih odnosa i pokaže političku volju za njihovo dodatno unapređenje, a ambasador Koc je kazao kako je glavna tačka sutrašnje posjete razgovor o projektu izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd. On je dodao da realizacija tog projekta teče uspješno i da se očekuju konkretni iskoraci i napredak u dijelu projekta u BiH.

  Koc je istakao kako činjenica da članovi Predsjedništva BiH nakon izbora iz 2018. godine drugi put zajedno idu u Tursku predstavlja odličan primjer za sveobuhvatni pristup i politiku Turske prema regiji i ljudima u BiH. Dodao je kako takve posjete, uključujući i posjete koje je turski predsjednik Erdogan imao u BiH, predstavljaju odličan primjer potvrde dobrih odnosa na najvišem nivou, a što se onda reflektira i na jačanje saradnje na terenu.

  – Projekt izgradnje autoputa će pomoći i u razvoju regije –

  Turski ambasador Koc je kazao da se tokom sastanka u Ankari očekuje potpisivanje infrastrukturnog sporazuma kojim će projekt gradnje autoputa biti ubrzan.

  “Svi znaju važnost tog projekta. Svi znamo koliko će taj projekat donijeti dobra ovoj regiji, i biti važan, kako u ekonomskom, tako i u društvenom smislu za međuljudske odnose. Znamo i koliko će doprinijeti regionalnom razvoju i jačanju saradnje“, kazao je Koc.

  On je istakao da se posjeta članova Predsjedništva BiH Turskoj održava u važnom periodu i kako je važna u kontekstu razgovora o projektu autoputa i drugih tema te je dodao da će to biti svojevrsni početak uspješnog novog razdoblja.

  “Uvjeren sam da će ova posjeta mnogo doprinijeti očuvanju stabilnosti, cjelovitosti i razvoju Bosne i Hercegovine. Smatramo je dobrom prilikom za povećanje investicija i dolazak na teren velikih investitora iz Turske i iz BiH kako bi se sagledale i iskoristile postojeće prilike. Posebno će nas u narednom periodu radovati razvoj zdravstvenog, uslužnog i turističkog sektora i infrastrukture“, poručio je Koc.

  Podsjetivši kako je BiH zemlja koja pravi korake na putu euroatlanskih integracija, Koc je kazao kako Turska kao članica NATO-a podržava ulazak BiH u tu organizaciju, kao i u Evropsku uniju.

  Ponovivši kako česte uzajamne zvanične posjete potvrđuju visok stepen razvijenosti bilateralnih odnosa, Koc je u tom kontekstu podsjetio da je turski ministar poljoprivrede i turizma Bekir Pakdemirli bio u posjeti Sarajevu 25. februara, a da je ministar odbrane BiH Sifet Podžić u Ankari bio 3. marta.

  Ukazujući na činjenicu da Turska zbrinjava više od četiri miliona izbjeglica i tim ljudima osigurava socijalne, ekonomske i obrazovne potrebe, Koc je kazao kako se i Bosna i Hercegovina može okoristiti o to bogato tursko iskustvo te je najavio nastavak podrške BiH i u toj oblasti.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje