Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pozitivna, zadovoljna, voli život: Ljubica Gavrić iz Dervente proslavila 99. rođendan

Preuzmite sliku

Ljubica Gavrić iz Osinje u Derventi proslavila je 99. rođendan.

Priča da je rođena 1923. godine, da je zdravlje služi onako kako može u njenim godinama. Pokretna je i sjećanje ima na sve ljepote koje je proživjela u životu, ali i tužne trenutke kojih je bilo.

Udala se sa 22 godine i sa suprugom Bogoljubom stekla četvoro djece, dvije kćerke i dva sina. Ima osam unuka i isto toliko praunučadi. Djeca, unučad, praunučad žive u Derventi, Beogradu, Novom Sadu, u Americi…

“Udala sam se u 22. godini. Zajedno smo čuvali goveda. Tada su se cure brže udavale da skinu cursko ime, jer je bilo ratno vrijeme i nije imao ko da ih zaštiti. Upisana sam u crkvene knjige 1. aprila, kada su roditelji stigli da to urade. Prije je tako bilo. Mnogo se radilo”, kaže Ljubica.

 • Ona kaže i da ne ide doktoru neko vrijeme, ali da pije nešto od lijekova što djeca donesu.

  “Sada slabije čujem. Bez naočara ne vidim čitati ili plesti. Ne pijem rakiju. Popijem kafu i sok. Moje generacije ovdje u blizini nema. Mladi trebaju da budu dobri, da se slažu i poštuju i kroz život će mnogo lakše da bude,” savjetuje Ljubica mlade.

  Ona kaže da je zovu djeca da ide kod njih, ali da najviše voli da bude kod kuće.

  “Dolaze, obilaze, pomažu. Dobila sam mnoštvo poklona. Hvala svima. Volim da dođu”, kaže Ljubica, koja je za vrijeme posjete bila u društvu kćerke Milke.

  Milka kaže da je majka primila dve vakcine protiv virusa korona, da ima unuka i praunuka u Americi koje još nije vidjela, jer su tamo rođeni i ovamo nisu dolazili.

  “Otac je bio prvoborac NOR-a. Umro je prije 35 godina. Majka je pozitivna, zadovoljna, voli život. Hoće da bude u svojoj kući. Dolazimo i pomažemo u kući i oko drugih poslova,” priča Milka.

  Ljubica je za rođendan imala mnogo posjeta i poklona od najbližih članova porodice, ali i prijatelja koje je upoznala kroz život.

  Baku Ljubicu danas je posjetila i delegacija Gradskog odbora Socijalističke partije, čiji je ona najstariji član.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,