Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Požar kod Konjica i dalje aktivan, za gašenje potreban helikopter, ali se još čeka odgovor

Preuzmite sliku

Ogroman požar, koji je izbio danas u blizini Boračkog jezera, na području općine Konjic, još je aktivan, a zbog nepristupačnog terena za gašenje je potrebna helikopterska podrška, javlja Anadolu Agency (AA).

Husein Hodžić, pomoćnik gradonačelnika Konjica u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo, rekao je novinaru AA kako je požar danas oko 15:30 minuta zahvatio područje u blizni Boračkog jezera te kako je uzrok požara ljudski faktor.

“Požar je i dalje aktivan, ušao je u nepristupačno područje, veliki je nagib terena. Za sada smo ovdje odbranili kuće, trenutno nisu ugroženi objekti. Postoji mogućnost da se tokom noći proširi do samog Boračkog jezera, odnosno putne komunikacije prema Boračkom jezeru“, rekao je Hodžić, napominjući kako su vatrogasci i policija na terenu.

Požar je trenutno najbliže lokalitetu Šištica.

“S obzirom na nepristupačnost terena ovdje bi značajna pomoć bila u vidu gašenja iz helikoptera. Mi radimo sa zemlje ono što je moguće. Međutim, sada je požar u takvom području gdje ga nije moguće gasiti sa zemlje. Poziv za helikoptersku podršku u skladu sa standardnim operativnim procedurama uputili smo kantonalnoj i federalnoj civilnoj zašiti. Još čekamo odgovor“, kazao je Hodžić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,