Nedjelja, 7. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Požar kod Boračkog jezera: Eksplodirale dvije mine preostale iz rata

Preuzmite sliku

U požaru koji je zahvatio šumu kod Boračkog jezera, u hercegovačkoj općini Konjic, eksplodirale su dvije minsko-eksplozivne naprave preostale iz rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Požar se od 16 sati širi uslijed velike suše u Hercegovini, uz neugodan vjetar koji puše cijelog dana.

Veliki problem za vatrogasce predstavlja i činjenica da je teren nepristupačan pa se kao jedino rješenje u ovom trenutku nameće gašenje letjelicama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Općinska vlast u Konjicu zatražila je odmah angažman helikoptera, nadajući se da će djelovati već tokom sutrašnjeg dana.

Kuće i stanovništvo prema riječima Huseina Hodžića iz Civilne zaštite Općine Konjic u ovom trenutku nisu ugroženi.

 • “Požar je i dalje aktivan. Nažalost, proširio se na nepristupačan teren, ali je u ovom trenutku najvažnije da kuće i stanovništvo nisu u opasnosti. Sve što je gorjelo u blizini naselja smo uspjeli ugasiti. Pribojavamo se da vatra ne ugrozi put prema Glavatičevu, jer se stalno odranjaju panjevi i stabla drveća. Ekipe su na terenu, radimo sve što je u našoj moći, nadamo se da neće biti vjetra ili da ako ga već bude neće biti jak te da ćemo naredni dan dočekati mirni. Svi naši kapaciteti su na terenu, a već sutra očekujemo pozitivan odgovor od viših nivoa vlasti za angažman letjelica. Vjerujemo da neće biti opstrukcija”, rekao je Hodžić.

  Pomoći sa viših nivoa vlasti nada se i općinski načelnik Osman Ćatić.

 • “Mi smo uradili sve što je do nas. Sada očekujemo pomoć i iskreno vjerujem da će sutra helikopteri nadlijetati požarište. Apelujem na građane da ostanu pribrani, naše ekipe su na terenu i cijelu noć će tu ostati”, najavio je.

  Ćatić je na kraju rekao i da je po svemu sudeći uzrok požara ljudski faktor.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,