Petak, 13. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Povodom štrajka ljekara: Federalno ministarstvo zdravstva ima koordinirajuću ulogu u pregovorima

Federalno ministarstvo zdravstva ima koordinirajuću ulogu u pregovorima o Kolektivnim ugovoru o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika-doktora medicine i doktora stomatologije u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, te se ovaj ugovor može zaključiti nakon dobijanja saglasnosti na ispregovarani Kolektivni ugovor vlada kantona.

Kako su pojasnili u saopćenju nakon početka štrajka Strukovnog sindikata doktora medicine i doktora stomatologije Federacije BiH (SSDMiS), odnosno zahtjeva za potpisivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije BiH, sporazum prvo treba potpisati osam vlada kantona koje su pristupile pregovorima i Strukovni sindikat doktora medicine i doktora stomatologije FBiH.

Prvi sastanak pregovaračkih timova održan je 21. februara, a na četvrtom sastanku održanom 23. maja, između ostalog, zaključeno je da pregovori budu nastavljeni na kantonalnom nivou da bi se došlo do konačnog dogovora na zadovoljstvo i Sindikata i kantona koji su pristupili pregovorima.

Iz Ministarstva naglašavaju da od tada nisu pisano obaviješteni, niti od vlada kantona, niti od Sindikata, o tome da li su potpisani protokoli o pregovorima na kantonalnom nivou između kantonalnih vlada i Sindikata, kao ni o nastavku i uspjehu pregovora na nivou kantona.

Istaknuli su i da se koordinator pregovora – Federalno ministarstvo zdravstva, prema ranijem dogovoru, uključuje u ove pregovore, prema potrebi, i to na istovremeni i usaglašeni zahtjev i Sindikata i Pregovaračkog tima vlada kantona, a što je u skladu s odlukom Federalne vlade.

Stoga su pozvali kantonalne vlade i Sindikat da, u skladu s pozitivnim zakonskim rješenjima iz ove oblasti, nastave pregovore da bi dostigli realna rješenja na zadovoljstvo obje strane.

Podsjetili su i da je 15. februara potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i uposlenika u području zdravstva na teritoriji FBiH između Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH i kantonalnih ministara zdravstva u vladama Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona.

Riječ je o Kolektivnom ugovoru koji definira prava i obaveze svih zdravstvenih radnika, uključujući i doktore medicine i stomatologije, obzirom na to da su članovi Nezavisnog sindikata i navedeni profili zdravstvenih radnika.

Ovom kolektivnom ugovoru je naknadno pristupio i Unsko-sanski kanton, dok su u Tuzlanskom i Srednjobosanskom kantonu zaključeni kolektivni ugovori na nivou kantona, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,