Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Povodom granatiranja pojasa Gaze protest ispred zgrade UN-a u Sarajevu i ambasade Republike Turske

Preuzmite sliku

Obzirom na masovno izraelsko bombardiranje Pojasa Gaze, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) poziva Ujedinjene narode ,međunarodnu zajednicu, međunarodno akademsku zajednicu, sindikate i studente da pokažu potporu i solidarnost sa stanovnicima Gaze tako što će pozvati svoje vlade da smjesta uvedu bojkot, divesticije i sankcije protiv države Izrael kako bi je se prisililo da se počne pridržavati međunarodnog prava ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, ukine svoj aparthejdski režim koji je uspostavila i na okupiranim područjima i u Izraelu i da se obaveže da će predano raditi na postizanju dugotrajnog, pravednog mira.

Izrael je svoj vojni napad na Pojas Gaze pokrenuo ( 9. jula 2014. god.) zračne napade na Gazu koji su trajali su tokom cijele noći. Broj poginulih neprestano raste. Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, od utorka, kada su počeli napadi Izraela na to područje, Izrael ja ispalio 2061 raketu, i tom prilikom je ubijen 121 osoba, a više od 900 ranjeno. Zbog redukcije struje koja obično traje između 12 i 16 sati svaki dan, porodice nemaju pristup informacijama gdje se dešavaju zračni napadi. To, također, utječe na njihov ramazanski post, te su mnogi od njih prisiljeni jesti šta god mogu pronaći u tom momentu, često u mraku.

Gađanje škola, posebno onih koje civili koriste kao skloništa i čije su koordinate poznate Izraelcima, potvrđuje genocidne namjere izraelskog rata i razotkriva njihove „kirurške“ zahvate kao puku izjavu za odnose s javnošću. Nema nikakve dvojbe da Izrael gađa civilnu infrastrukturu i usađuje uvjete terora i disfunkcionalnosti kod 1,5 milijuna stanovnika Gaze, uključujući više od 50% mlađih od 18 godina.

Rat u Gazi predstavlja prijelomnu točku: svijet ne može nastaviti šutjeti pred činjenicom da je Izrael izazvao rat, da uništava svu civilnu infrastrukturu, gađa skloništa za civile, sprječava medicinske ekipe da dođu do ranjenih, upotrebljava zabranjena sredstva kao što je bijeli fosfor na civilima, onemogućava ulaz medicinske pomoći i opreme u Pojas Gaze, blokira dostavu goriva, električne energije i tekuće vode zbog čega se svakodnevni život , posebno za ranjenike, pretvorio u živi pakao, i onemogućava bilo kome da umakne izraelskim pokoljima. Država koja poštuje međunarodne zakone i norme ne ponaša se na ovakav način. Ugledni međunarodni odvjetnici osudili su nerazmjernost izraelskih napada kao ratni zločin, a nerazlikovanje između civila i boraca kao zločin protiv čovječnosti.

Dosta je. Pozivamo Vas da se pridružite pozivima aktivista i aktivistkinja Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Bosne i Hercegovine i pomognete ukinuti režim koji se neprekidno (od početka 20. stoljeća) služi ubijanjem, otimanjem vlasništva, zatvaranjem i diskriminacijom Palestinaca kako bi ostvario svoj politički plan – uspostavu i održanje etničko-vjerske autokratije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,