Petak, 3. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Potvrđeno novih 25 slučajeva korona virusa u FBiH

U posljednja 24 sata na području Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, testirane su 753 osobe, među kojima je 25 pozitivno na COVID-19, rečeno je danas tokom redovnog obraćanja federalnih predstavnika iz oblasti zdravstva povodom širenja koronavirusa.

Epidemiološka situacija u FBiH ocijenjena je stabilnom, javlja Anadolu Agency (AA).

Član Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa podijelio je posljednje informacije u vezi s epidemiološkom situacijom u FBiH, kazavši kako su u posljednja 24 sata na području Federacije testirane 753 osobe, među kojima je 25 pozitivno na COVID-19.

“U Federaciji BiH ukupno je dosad testirano 13.526 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod ukupno 811 osoba, od toga žena 54 posto i muškaraca 46 posto”, rekao je Musa.

Kada je riječ o zdravstvenom stanju oboljelih, Musa je dodao kako je u Federaciji trenutno hospitalizovano 49 pacijenata pozitivnih na COVID-19, među kojima je pet na respiratorima. Istovremeno, u FBiH dosad su se oporavila 235 pacijenta, 25 u protekla 24 sata. Dodao je kako su među preminulima od koronavirusa 22 osobe, odnosno njih 69 posto, bili u dobi preko 65 godina.

Podsjetio je kako se Federacija BiH nalazi na kraju sedme sedmice od prvih potvrđenih slučajeva, odnosno dva mjeseca od prvih slučajeva u BiH.

“Trenutna epidemiološka situacija je stabilna. To procjenjujemo na osnovu 14-dnevnog kumulativnog broja slučajeva koji je niži u odnosu na protekli period, također i na osnovu činjenice da u zadnjih 10 dana imamo ispod pet posto pozitivnih u broju testiranih uzoraka”, rekao je Musa.

Naglasio je da će se s ublaživanjem mjera ići postepeno, te će se vršiti u odnosu na 14-dnevni period kako bi se detektovali eventualni negativni uticaji.

Govoreći i o reakcijama nakon ukidanja policijskog sata u FBiH, Musa je rekao da Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva nije razmatrao tu mjeru, već Federalna uprava Civilne zaštite.

“Zaista, ona u sebi sadrži jedan sigurnosni aspekt kada je riječ o kontroli ove bolesti. Sa javnog zdravstvenog aspekta rekao bih da se ništa nije promijenilo, izbjegavanje okupljanja i bliskog kontakta, nošenje maske, dezinfekcija ruku, to sve ostaje”, istakao je Musa.

Na pitanje da prokomentariše izjave ministra Alena Šeranića iz bh. entiteta RS da se odluka o ukidanju karantina u Federaciji trebala uskladiti s RS-om, Musa je odgovorio:

“U FBiH se od treće sedmice 2020. godine provodi aktivni nadzor putnika, u tom periodu posebno putnika koji dolaze iz Kine. Adekvatno smo odgovorili i poduzeli sve mjere u kontroli tih putnika. Početkom februara krenula je inicijativa s naše strane prema Ministarstvu civilnih poslova BiH o jednoj boljoj koordinaciji, to je išlo s manjim ili većim uspjehom. Ukidanje karantina ne predstavlja potpuno ukidanje karantenske mjere, riječ je o jednoj vrsti karantenske mjere, a to je zdravstveni nadzor uz ograničenje kretanja u kućnim uvjetima, ta će se mjera rigorozno provoditi i uz saradnju s MUP-om će se pratiti njeno implementiranje.”

Zaključio je kako je osim zdravstvenog aspekta, važan i onaj „društveni i neki širi ekonomski uticaj, kojim se mora voditi, odnosno na duže staze donositi prave odluke“. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje