Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Potvrđeno: DORH uputio prijavu protiv oficira Armije BiH

Preuzmite sliku

Državno odvjetništvo Hrvatske potvrdilo je da je u Tužilaštvo BiH proslijeđena prijava protiv oficira Armije BiH zbog ratnih zločina počinjenih u toku rata u našoj zemlji.

– Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je u decembru 2020. godine dostavilo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine navedenu krivičnu prijavu, materijale i obavijesti iz predmeta Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu radi mogućeg poduzimanja krivičnog gonjenja u Bosni i Hercegovini, u smislu tačke 1. Protokola o saradnji u gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida potpisanog između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 3. juna 2013., budući da prijavljene osobe imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine i prebivalište u Bosni i Hercegovini (prebivalište je temeljna pretpostavka za preuzimanje gonjenja), a iz prikupljenih obavijesti proizlazi kako u Republici Hrvatskoj nemaju ni prebivalište ni boravište ni državljanstvo, te posebno uvažavajući činjenicu da je krivično djelo i počinjeno na području Bosne i Hercegovine, kazala je za Oslobođenje Martina Mihordin, portparolka DORH-a.

Podsjećamo, Večernji list, izdanje za BiH, objevio je kako je DORH proslijedio prijavu Tužilaštvu BiH protiv 16 oficira Armije BiH zbog ratnih zločina počinjenih u srednjoj Bosni, sjeverozapadnoj Hercegovini i u dolini Neretve. Prema navodima ovog lista, u prijavi su, između ostalih, navedena imena Sefera Halilovića, Sakiba Mahmuljina, Selme Cikotića, Ramiza Drekovića, Salke Gušića, rahmetli Vehbije Karića, Amira Kubure, Šerifa Patkovića i drugih.

Povodom informacija o proslijeđenoj krivičnoj prijavi protiv oficira Armije BiH kontaktirali smo i Tužilaštvo BiH, ali još nismo dobili bilo kakav odgovor. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje