Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Potvrđeno: BiH u četvrtak definitivno dobija kandidatski status za članstvo u EU

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina će u četvrtak definitivno dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, stoji u nacrtu dokumenta koji je procurio u javnost.

U nacrtu dokumenta stoji da Vijeće Evropske unije predlaže Evropskom vijeću da Bosni i Hercegovini da status zemlje kandidata za članstvo u EU.

“Slijedom zaključaka Evropskog vijeća od 23. i 24. juna 2022., te u svjetlu nakandne preporuke Komisije od 12. oktobra 2022. Vijeće preporučuje da se dodijeli status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini, uz potvrdu od strane Evropskog vijeća, uz razumijevanje da su koraci navedeni u preporuci Komisije poduzeti, u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminal, upravljanje migracijama i temeljnih prava”, navodi se u dokumentu i dodaje da Vijeće sa nestrpljenjem očekuje potvrdu od strane Evropskog vijeća u decembru.

Vijeće EU, također, naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu u EU, posebno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pregovora o pristupanju EU, te pozivaju sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da brzo provedu obveze navedene u sporazumu postignutom 12. juna 2022. godine i hitno finalizirahz ustavne i izborne reformu u skladu s ključnim prioritetima.

  • Pozdravili su i održavanje izbora za koje su naveli da su bili konkurentni i dobro organizovani ali obilježeni nepovjerenjem u javne institucije, te je ponovljena podrška EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države. Dokument su prvi objavili Istraga.ba i Politički.ba.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje