Petak, 18. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović vjerske zajednice u BiH nazvao ‘ograncima fašističkih organizacija’

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH, koji je godinama bio na visokim funkcijama kao kadar SNSD, osuo je paljbu na vodeće političke lidere u BiH, nazvavši ih  – fašistima. 

Nije poštedio ni svog nekadašnjeg partijskog šefa, aktuelnog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, rekavši da je Dodik postupio kao oni koji su “1945. prešli u četnike”.

– On lično ne vjeruje u ono što priča, ali ušao je u matricu s koje nema povratka, radi političkog preživljavanja – ocijenio je Mijatović za FACE TV.

Dodao je da neće da šuti po cijenu da “doživi sudbinu Zorana Đinđića”.

– Da sam htio da šutim ostao bih uz Dodika i danas bih bio umjesto Tegeltije – rekao je on.

Mijatović je “potkačio” i tri vodeće vjerske zajednice u BiH, Katoličku i Pravoslavnu crkvu i Islamsku zajednicu, rekavši da su to “tri najveća zla u BiH” i “ogranci fašističkih organizacija”.

Za sada je na Mijatovićeve optužbe odgovorila samo Islamska zajedica u BiH.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje “teške uvrede” koje je sinoć, gostujući u programu FACE TV, izrekao potpredsjednik SDP-a BiH i bivši šef kabineta Milorada Dodika, Vojin Mijatović.

U saopćenju Islamske zajednice u BiH, koje je objavila Muslimanska informativna novinska agencija (MINA), navodi se kako je on, bez ikakve argumentacije, sve vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini, pa tako i Islamsku zajednicu nazvao ”ograncima fašističkih organizacija“.

Tom prilikom je, navodi se u saopćenju, bez ikakvih dokaza ustvrdio kako, “pored tri ove fašističke političke organizacije, imamo još tri zla u Bosni i Hercegovini, to su Pravoslavna crkva, Katolička crkva i Islamska zajednica“, da bi kasnije dodao “…to je rezultat ove tri fašističke političke organizacije i tri ogranka kroz nazovimo vere”.

“Iako angažman vjerskih zajednica u društvu podliježe kritici neprihvatljivo je da se one ovako brutalno vrijeđaju i etiketiraju. Ovakav neodgovoran i klevetnički govor izlazi iz okvira osnovne pristojnosti i ona politička opcija u čije ime su uvrede izrečene se o tome treba očitovati kako bi se otklonila svaka nedoumica o tome da li su ovo zvanični stavovi stranke”, rečeno je.

“Islamska zajednica još jednom apeluje ne sve političke aktere da ne posežu za opasnim populizmom, govorom mržnje i neutemeljenim klevetama u javnom prostoru jer to ne doprinosi ozdravljenju društva”, navodi se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću IZ u Bosni i Hercegovini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje