Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Potpredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda ipak Davor Pranjić, Jelena ne priznaje pobjedu Dodika

Preuzmite sliku

Davor Pranjić (HDZ) izabran je za potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, a ne Ivan Begić kako je ranije rečeno na sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

U popodnevnim časovima održana je nova hitna sjednica CIK-a BiH na kojoj je razjašnjen nesporazum oko rezultata izbora za potpredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda.

“S obzirom da smo na prošloj sjednici, kako je evidentno, priopćili netočne rezultate za dopredsjednike Republike Srpske ovim putem želim javnost obavijestiti da je greškom došlo do podataka u kojima je za dopredsjednika Republike Srpske po utvrđenim rezultatima proglašen Ivan Begić, ali za 111 glasova po izvješću naše kontrole u glavnom sjedištu za brojanje to je ipak Davor Pranjić”, rekao je na 74. sjednici član CIK-a Vlado Rogić.

Ivan Begić je večeras u Banjaluci održao konferenciju za novinare na kojoj je pozvao sve članove CIK-a da podnesu ostavke.

Moji posmatrači su još jutros, kada su uneseni rezultati, rekli da ja vodim ubjedljivo. Glavna kontrola centra za brojanje je to potvrdila“, rekao je Begić.

Dodajući da je kasnije Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, rekao da su ipak pogriješili.

“Najmanje što oni mogu jeste da podnesu ostavke što je prije moguće. Red bi bio da se obrate medijima, građanima, upute meni lično izvinjenje i podnesu ostavke što je prije moguće“, rekao je on.

Begić je najavio i podnošenje krivične prijave Tužilaštvu BiH zbog nesavjesnog rada u službi protiv svih članova CIK-a. Na 73. sjednici CIK-a BiH saopšteno je da je nakon kontrolnog brojanja glasova za nivo predsjednik RS-a najviše glasova dobio Milorad Dodik (SNSD), a da je Ćamil Duraković potpredsjednik RS-a iz reda bošnjačkog naroda.

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a i kandidatkinja za predsjednika RS-a na proteklim izborima večeras je saopštila da ne prihvata izborne rezultate koji su tačan zbir netačnih podataka.

Neću čestitati Miloradu Dodiku, jer on nije pobijedio na izborima, već je do pobjede došao krađom, što su pokazali i njegovi postupci i napadi u danima iza nas“, navela je ona.

Dodala je da je “očigledno je da je CIK podlegao pritiscima koji su došle od strane režima, ali vrlo moguće i nekim drugim pritiscima za koje će se vrlo brzo saznati, kao što se u Bosni i Hercegovini sve unaprijed i zna i pogazila izbornu volju naroda, čime je nažalost uništena još jedna institucija koja je prije svega trebala da služi narodu”.

“CIK je svojom odlukom, ali i kroz obrazloženja u diskusijama, nedvosmisleno legalizovao izbornu korupciju te da su pored svih nepravilnosti koje su naveli poput nedostatka vreća s izbornim materijalom, falsifikovanih listića za koje još uvijek nije utvrđen konačan broj, upadanja batinaša na biračka mjesta o čemu svjedoče videosnimci, ogromnih razlika na biračkim mjestima koje su bile vidljive golim okom, namjerna upisivanja nula u zapisnike i slično, jedan ovakav izborni proces prihvatili kao normalan, što je neprihvatljivo”, rekla je Jelena Trivić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje