Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Potpisani ugovori o finansiranju projekata u nedovoljno razvijenih općinama TK

Preuzmite sliku

Ugovore o dodjeli sredstava za realizaciju projekata nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu danas su s premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem potpisali načelnici općina Teočak, Kladanj, Doboj Istok i Čelić, te savjetnik načelnika općine Sapna Ismet Omerović.

Radi se o realizaciji projekata koji su na listi projekata iz Programa javnih investicija 2021-2023. godina, a kojima su općine aplicirale na ranije raspisani javni poziv.

Ukupna visina do sada odobrenih sredstava za finansiranje ovih projekata iznosi oko 1,4 miliona KM, a preostalih oko 250.000 KM, do 1,65 miliona KM, koliko je Vlada ukupno planirala za ove namjene, rezervirano je za Općinu Čelić.

Naime, kako je danas istaknuto, zbog poplava koje su nedavno zadesile ovu lokalnu zajednicu, sredstva su rezervirana i bit će usmjerena prema prioritetima koje Općina odredi u narednom periodu.

– Potpisivanje ugovora je konačna realizacija obećanja o povećanju podrške manje razvijenim općinama u Kantonu. Potpisali smo ugovore s načelnicima pet općina, a posebno smo zadovoljni ovogodišnjom selekcijom programa koji su kandidirani čijom će realizacijom građani imati višestruke koristi – kazao je Halilagić.

Zadovoljstvo današnjim potpisivanjem i odobrenim sredstvima nisu krili ni načelnici općina, te su izrazili zahvalnost Vladi i Skupštini kantona na uvećanju planiranih sredstava i ažurno realiziranom programu.

– Radi se o sredstvima koja se ne mogu koristiti za plaće i naknade i deficit u budžetu, nego se moraju utrošiti za realizaciju definiranog projekta, zbog čega mislim da svi mi načelnici moramo biti zadovoljni – kazao je načelnik Općine Teočak Tajib Muminović.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se radi o zakonom definiranoj podršci koja garantira sigurnost dostupnosti tih sredstava i transparentnost njihove dodjele.

Sličnog stava je i načelnik Općine Čelić Admir Hrustanović koji je kazao da će se danas odobrena sredstva usmjeriti na izgradnju prvog obdaništa u Čeliću, a tim sredstvima su zaokružili finansijsku konstrukciju za izgradnju.

– Dio sredstava zamolili smo da nam se rezervira kako bismo definirali tačne prioritete za sanaciju šteta koje su nastale nedavnim poplavama koje su zadesile našu općinu. S tim u vezi, želim zahvaliti Vladi Tuzlanskog kantona koja je za takav naš zahtjev imala razumijevanje i uvažila ga – kazao je Hrustanović.

Općini Teočak je za izgradnju pijace dodijeljeno 462.616 KM, dok je Općini Sapna za dva projekta, rekonstrukcija putne infrastrukture i izgradnja poslovno-proizvodnog objekta, izdvojeno 385.514 KM.

Za Općinu Čelić izdvojeno je 100.000 KM za izgradnju javnog odgojno-obrazovnog objekta – obdanište. Općini Kladanj za rekonstrukciju grijnog sistema u zgradi Općine i rekonstrukciju ulica i puteva na području svih mjesnih zajednica odobreno je 246.728 KM.

Za izgradnju sportske dvorane MZ Brijesnica Mala u općini Doboj Istok – Faza III i izgradnju i rekonstrukcija lokalnih puteva Općini Doboj Istok je odobreno 200.467 KM, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade Tuzlanskog kantona.

Treba istaknuti da je raspodjela sredstava izvršena prema kriterijima propisanim Zakonom o podršci nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu, što je uveliko doprinijelo transparentnosti raspodjele predviđenih sredstava. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje