Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Potpisan Ugovor o istraživanju sudskih slučajeva trgovine ljudima u BiH

Preuzmite sliku

Direktor Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE Jasmin Bešić istakao je da Sjedinjene Američke Države već 20 godina provode istraživanje o angažmanu država svijeta u borbi protiv trgovine ljudima.

Program podrške zaštiti ljudskih prava Američke agencije za međunarodni razvoj USAID/INSPIRE, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) danas su potpisali Ugovor o istraživanju sudske prakse procesuiranja trgovine ljudima u BiH, vrijedan 80.000 KM.

Predmet ugovora je analiza oko 250 sudskih predmeta iz oblasti trgovine ljudima kako bi se doprinijelo pravednijoj sudskoj praksi u toj oblasti.

Kao rezultat bit će izrađene smjernice za vođenje sudskih procesa u oblasti trgovine ljudima na osnovu kojih će Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) raditi na izradi Uputstava za sudije i tužioce za postupanje u slučajevima trgovine ljudima, a krajnji cilj je osnaživanje pravosudnog sistema u BiH.

Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo istakao je da se BiH suočava s problemom trgovine ljudima već dugo te da je potrebno vršiti stalna istraživanja kako bi se problem riješio.

 • Iz tog razloga, dodao je, Ministarstvo sigurnosti BiH je podržalo potpisivanje tog ugovora o istraživanju.

  – Sudska praksa u gonjenju krivičnih djela trgovine ljudima je relativno kratka, s obzirom na to da je tek 2005. godine u Krivični zakon BiH to krivično djelo ugrađeno i do sada nadležni pokušavaju da pronađu najbolje modalitete da definišu najbolje prakse – istakao je Rizvo.

  Direktor Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE Jasmin Bešić istakao je da Sjedinjene Američke Države već 20 godina provode istraživanje o angažmanu država svijeta u borbi protiv trgovine ljudima.

  – BiH je ocijenjena na nivou dva, od moguća tri, što znači da ne ispunjava minimum standarda za zemlje za koje smatramo da ispunjavaju minimum kriterija u borbi protiv trgovine ljudima – istakao je.

  Bešić je naglasio da, ipak, BiH pokazuje značajan napor da promijeni to stanje te da je jedan od ključnih pokazatelja i usvajanje Državne strategije za borbu protiv trgovine ljudima.

  Istakao je da USAID u BiH već dugi niz godina podržava borbu protiv trgovine ljudima te najavio da će u narednih pet godina u tu oblast uložiti oko dva miliona američkih dolara.

  Direktor Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu Elmedin Muratbegović kazao je da ulaze u novu fazu istraživanja vrlo složenih krivičnih dijela koja se u krivičnoj praksi zadnjih 25 godina pojavljuju kao vrlo složen proces koji u oprečnim standardima zadaju jako puno problema organima formalne socijalne kontrole.

  – Ovo je provi put da se bavimo kvalitativnim analizama sudskog gonjenja gdje ćemo na relativno skromnom broju slučajeva doći do jasnih indikatora koji opredjeljuju sam proces otkrivanja, razjašnjavanja, pa i dokazivanja krivičnih dijela koji svoj epilog imaju u pravosnažnim presudama – pojasnio je Muratbegović. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,