Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Potpisan Sporazum o izjednačavanju studentskih prava

Preuzmite sliku

Sporazum o subvencioniranju troškova smještaja i ishrane studenata u Studentskom centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas su potpisali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i direktor Studenstskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Muamer Tinjak.

Ovim sporazumom Vlada Tuzlanskog kantona se obavezala da će, na isti način i pod istim uslovima u skladu sa Protokolom o subvencioniranju smještaja i ishrane studenata u studentskim centrima – domovima u Federaciji Bosne i Hercegovine, putem Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona subvencionirati troškove smještaja i ishrane studenata sa područja Tuzlanskog kantona koji tokom akademske godine borave i u Studentskom centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

  • „Posebno nam je zadovoljstvo bilo potpisati današnji Sporazum jer njime eliminišemo jedan oblik diskriminacije koji je do sada bio prisutan, a to je da sve naše studente, bez obzira usluge kojeg studentskog centra koriste, posmatramo na isti način i pomažemo njihovo studiranje. Očekujemo da oni svojim uzornim ponašanjem, znanjem i na kraju ocjenama opravdaju povjerenje koje im ukazujemo“, kazao je premijer Kantona Irfan Halilagić.

    Podsjećamo, prema važećoj odluci, Vlada Tuzlanskog kantona je odobrila sufinansiranje u iznosu od 219,00 KM po jednom studentu mjesečno za troškove ishrane i smještaja (2 obroka) studenata sa područja Tuzlanskog kantona smještenih u Studentski centar u Sarajevu, Studentski centar Univerziteta u Mostaru, Studentski centar Sveučilišta u Mostaru i Studentski centar Univerziteta u Zenici. Od danas pravo na ovu pomoć imaju i 43 studenta sa područja Tuzlanskog kantona smješteni u Studentskom centru Islamske zajednice u BiH.

    Današnjem činu uz premijera Halilagića prisustvova je i ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović, dok su uz direktora Tinjka, u ime Islamske zajednice i Studentskog centra potpisivanju prisustvovali i sekretar Studentskog centra Mirzana Šehić i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog Mensur Husić.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje