Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Potpisan Memorandum o saradnji BiH i NR Kine u oblasti zdravstva

Preuzmite sliku

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević i ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka, između Nacionalnog povjerenstva za zdravstvo Narodne Republike Kine i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Memorandum je potpisan s ciljem unapređenja saradnje između dvije države u oblasti zdravstva i medicinskih nauka. To će doprinijeti poboljšanju bilateralnih odnosa između dvije države i zdravlja njihovih naroda, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Sporazumne strane će poticati suradnju u oblasti zdravstva i medicinskih nauka na principu jednakosti, reciprociteta i obostrane koristi. Imajući u vidu trenutak u kojem je potpisan taj memorandum, treba naglasiti značaj koji danas ima za BiH.

‘Prije svega pomoći će u prevenciji i kontroli prenosivih i neprenosivih bolesti. Potaći medicinsko obrazovanje i naučna istraživanja, ali i omogućiti razmjenu specijalista u oblasti zdravstva što je značajno za Bosnu i Hercegovinu jer se suočavamo i s problemom nedostatka specijaliziranih ljekara. Saradnja je moguća i u drugim oblastima zdravstva za koje strane potpisnice pokažu zajednički interes. Odvijat će se putem razmjene informacija, razmjene izaslanstva i specijalista iz oblasti zdravstva, poticanja sudjelovanja specijalista na konferencijama i naučnim skupovima’ – pojašnjeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministrica Ankica Gudeljević posebice je istaknula zahvalnost ambasadoru Narodne Republike Kine jer je prepoznao trenutak i podržao inicijativu da se Memorandum potpiše u vremenu pandemije COVID-19, te izrazila očekivanje da će zdravstvene vlasti Bosne i Hercegovine i svo njeno stanovništvo imati značajnu korist od Memorandumom dogovorene saradnje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,