Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Potočari: Porodice obilaze tabute u Memorijalnom centru

Preuzmite sliku

Konačan smiraj će ove godine pronaći 50 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici. U hali bivše Fabrike akumulatora porodice su se počele opraštati od posmrtnih ostataka svojih najmilijih, koji će sutra biti ukopani na kolektivnoj dženazi u Potočarima.

U zelenom tabutu su i posmrtni ostaci i najmlađe žrtave koja će biti ukopana ove godine – radi se o Salimu Mustafiću koji je ubijen sa samo 16 godina.

Osim Salima, ove godine bit će ukopana još dva maloljetnika koji su u času smrti imali samo 17 godina Vahid Smajlović (1978) i Elvir Muminović (1978).

Najstarija žrtva koje će biti ukopana ove godine je Husejin Krdžić.

Konačan smiraj će ove godine naći i blizanci Hasanović. Semir i Samir su imali samo 20 godina kada su likvidirani. Rođeni su 1975. godine u Prohićima kod Srebrenice. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz različitih masovnih grobnica otkrivenih na lokalitetima Liplje i Kamenica.

Ove godine će zajedno ukopani biti i otac i sin, Hajdin i Sead Hukić. Hajdin (Zuhdo) Hukić je imao 53 godine u momentu smrti dok je njegov sin imao svega 21 godinu kada je ubijen.

Sve žrtve koje će se ukopati ove godine, s izuzetkom devet žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika koja je otkrivena u junu 2021. godine, ekshumirane su iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom ranijih godine, neke od njih čak 1997. i 1999. godine, kao što su Liplje, Pilica, potom iz grobnica otkrivenih 2001, 2004, 2006, 2011.

Jedan broj žrtava ekshumiran je iz masovnih grobnica koje su pronađeni u Kamenici, dolini smrti tokom 2001, 2007, 2008. godine. Posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su u dvije ili čak tri masovne grobnice.

Tabute je obišao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, zajedno sa direktorom Memorijalnog centra Potočari Emirom Suljagićem. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje