Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Potočare godišnje posjeti 120.000 osoba iz cijelog svijeta: Dolaze da se lično uvjere u dešavanja iz jula ’95. (FOTO)

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari – Spomen obilježje i mezarje žrtava genocida iz jula 1995 godišnje posjeti oko 120.000 posjetitelja iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, kazao je za Anadolu Agency (AA) Hasan Hasanović iz Srebrenice, kustos u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, koji je inače, preživio genocid u julu 1995. godine.

 • hasan-hasanovic-potocare-godisnje-posjeti-120-000-osoba-iz-cijelog-svijeta-dolaze-da-se-licno-uvjere-u-desavanja-iz-jula-95-001-20150626
 • “Taj broj se povećava iz godine u godinu, posebno broj stranaca. Najveći broj posjetitelja je iz Bosne i Hercegovine, tačnije Federacije BiH. Kada su u pitanju strane posjete, to su posjetitelji iz Turske, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, ali radi se i o posjetiteljima iz drugih država koji i nisu toliko zastupljeni”, ispričao je Hasanović za AA.

  Sa posjetiteljima sa Hasanovićem radi još dvoje ljudi. Prema njegovim riječima, posjetitelji kada dolaze u obilazak Memorijalnog centra, žele da znaju sve ono što im oni mogu ponuditi.

  “Kada dođu obilaze centar, održimo im historijski čas, nekada na našem jeziku, a nekada i na engleskom, zavisi odakle je posjeta. Obilaze mezarje, galeriju fotografija, potom prelaze u bivšu holandsku bazu gdje je u toku izgradnja drugog dijela Memorijalnog centra. Tu posjećuju spomen sobu gdje pogledaju film, 20 ličnih priča i izložbu na zidu”, istakao je Hasanović.

  Prema njegovim riječima, svaka grupa posjetitelja je drugačije upućena u dešavanja u Srebrenici i Potočarima.

 • potocare-godisnje-posjeti-120-000-osoba-iz-cijelog-svijeta-dolaze-da-se-licno-uvjere-u-desavanja-iz-jula-95-005-20150626
 • “Neka grupa zna manje, neka više, zavisno od njihovih profesora, dakle, koliko ih pripreme, od ozbiljnosti univerziteta, fakulteta sa kojih dolaze. Nekada zaista dolaze spremni i znaju mnoge stvari. Tako da im ovo dođe samo kao dodatna nadogradnja”, ispručao je Hasanović.

  Međutim, pojašnjava, nekada dolaze i oni koji ne znaju gotovo ništa ništa o dešavanjima u Srebrenici i Potočarima ’95. godine.

  “Kada su u pitanju stranci to su uglavnom studenti, učenici, ali dolaze i turisti mada ih je teško i nazvati turistima. Oni su možda kao turisti došli u BiH, ali u Srebrenicu su došli sa ciljem da posvjedoče, vide i lično se uvjere u ono što se desilo u julu ’95. godine”, naveo je Hasanović.

 • potocare-godisnje-posjeti-120-000-osoba-iz-cijelog-svijeta-dolaze-da-se-licno-uvjere-u-desavanja-iz-jula-95-002-20150626
 • Prošle godine je u sklopu Memorijalnog centra otvoren i Sense – Dokumentacioni centar Srebrenica u sobi za audio-video prezentacije Memorijalnog centra. Cilj Dokumentacionog centra je da uz pomoć iskaza svjedoka i drugih dokaza sa suđenja prikaže kako su događaji iz jula 1995. istraženi, rekonstruisani i procesuirani u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

  Podsjećamo, prva dženaza u Potočarima obavljena je 31. marta 2003. godine. Tada je u Memorijalnom centru ukopano 600 posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida. Te godine obavljene su još dvije dženaze, a Centar je zvanično otvorio, 20. septembra, bivši američki predsjednik Bill Clinton.

  Smiraj duše u Potočarima proteklih godina našlo je 6.166 žrtava genocida i 75 osoba za koje su porodice izrazile želju da budu ukopane do oca, sina, majke, sestre… Najmlađa žrtva genocida, beba Have i Hajrudina Muhića, Fatima Muhić, ukopana je zajedno sa 408 identifikovanih žrtava prije dvije godine. Hava Muhić djevojčicu je rodila u bazi holandskog UNPROFOR-a, nakon pada Srebrenice, u noći sa 12. na 13. jula 1995. godine. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje