Srijeda, 11. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Potencijalnih izvorišta za koje se ranije nije znalo ima i u Tuzli

U Federaciji BiH ima izvorišta, koja su iskorištena, kao i potencijalnih izvorišta, koja imaju prostora za dodatno zahvatanje podzemnih voda za vodosnadbijevanje – rekao je direktor Federalnog zavoda za geologiju, Hazim Hrvatović komentirajući trenutno stanje podzemnih voda.

To znači, kako ističe, da u Federaciji BiH ima izvora za koja se ranije uopće nije znalo.

– Tih potencijalnih izvorišta ima od Sarajevskog polja do područja Kaknja, te na određenim lokalitetima na područjima Fojnice, Prozora i Jablanice, kao i Tuzle – kazao je Hrvatović.

U protekle dvije godine, od kada je počeo projekt „Izrada katastra podzemnih voda“, kaže da je više od 1.000 izvora, bunara i bušotina snimljeno i obrađeno.

Ti podaci su dostavljeni Agenciji za sliv Jadranskog mora, Agenciji za sliv rijeke Save, Federalnoj upravi civilne zaštite i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a u narednom periodu biće dostavljeni i svim općinama.

S obzirom na to da je Vlada Federacije BiH donijela Odluku o odobravanju utroška sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća za sufinansiranje projekta prevencije „Izrada katastra podzemnih voda (voda namijenjenih za piće)” Hrvatović ističe da će u aprilu biti nastavljen taj projekat.

Odlukom o odobrenju utroška sredstava Federalnoj upravi civilne zaštite odobrava se korištenje 150.000 KM od sredstava koja se vode na podračunu u okviru Jedinstvenog računa Trezora Federacije BiH.

Sredstva će biti korištena u naredne tri godine u skladu sa sporazumom između Federalne uprave civilne zaštite i Zavoda za geologiju FBiH.

Odobrena sredstva bit će iskorištena za kupovinu opreme, koja je neophodna za realizaciju projekta. Oprema podrazumijeva hardver, softver i terenske instrumente.

(Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,