Petak, 6. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Posušje: Specijalistički tim FUCZ-a uništio avionsku bombu (FOTO)

Specijalistički osmočlani tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u srijedu je u Posušju uklonio i uništio neeksplodiranu avionsku bombu SD250 njemačkog porijekla zaostalu iz Drugog svjetskog rata.

Radi se o bombi s 250 kilograma i 79 kilograma eksploziva (trotila) koja je namijenjena za uništavanje žive sile i objekata.

Nakon što je pronađena na lokalitetu Studena vrila u blizini rudnika boksita, osigurana je i pripremljena za transport, te je uz pratnju i osiguranje pripadnika Policijske uprave Posušje transportovana na lokalitet Oluja.

Nakon izvedenih pripremnih radnji i osiguranja prostora u minimalnom sigurnosnom obuhvatu na toj je lokaciji i uništena uz podršku Kantonalne uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona, vatrogasne jedinice i Doma zdravlja iz Posušja.

Uništenje ove bombe izvršeno je metodom niske detonacije (deflagracije), odnosno uništenja bombe bez izazivanja detonacije primjenom alata Alford HD Vulcan, čime je maksimalno reduciran rizik od mogućih nuspojava i posljedica, a opasnost po izvršioce zadatka i pripadnike podrške svedena je na najmanju moguću mjeru.

Ovo je 52. neeksplodirana avionska bomba koju su pripadnici FUCZ uklonili tokom posljednjih deset godina. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,