Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Posljedice upotrebe pirotehnike mogu biti fatalne: Policija u TK u pojačanim kontrolama, kazne do 1.500 KM

Preuzmite sliku

Stižu praznici, a samim tim i opasnost od upotrebe raznih pirotehničkih sredstava. Naime, Božić i Nova godina vrijeme je kada se očekuje povećan promet i upotreba pirotehničkih sredstava, prije svega petardi i vatrometa, piše Tuzlanski.ba.

Na opasnosti koje mogu izazvati upotrebe ovih sredstava konstantno upozoravaju iz MUP-a TK, pa su tako poduzete i mjere u cilju što efikasnije zaštite lične i imovinske sigurnosti građana.

“Shodno božićnim i novogodišnjim nastupajućim praznicima, Uprava policije MUP-a TK-a je poduzela pojačane aktivnosti kontrole  nelegalne prodaje pirotehničkih sredstava”, kazao je za Tuzlanski.ba Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK.

Eksplozivna sredstva nisu dio prazničnog slavlja, a njihovo neoprezno rukovanje mogu zauvijek promijeniti nečiji život. Nerijetko možemo čuti da je neko dijete ostalo bez dijela tijela, vida i slično, a što je uzrokovalo paljenje petardi.

Naime, upotreba petardi i drugih eksplozivnih sredstava, osim što djeluje uznemirujuće, može dovesti do samopovrijeđivanja i povrijeđivanja drugih osoba.

Stoga policijski službenici preduzimaju pojačane mjere na sprečavanju, otkrivanju i identifikaciji osoba koje prodaju ili pale pirotehnička sredstva, a, pored oduzimanja robe, Zakon predviđa i novčane kazne.

“Shodno Zakonu o Javnom redu i miru TK-a, koji u članu 3 stav 1 tačke 24, 25 i 26 propisuje prodaju, kupovinu, upotreebu pirotehnike kao prekršaj i novčane kazne se kreću u rasponu od 100 do 1.500 KM”, potvrdio nam je Šarić.

Podsjetimo, prije nekoliko dana službenici policije su u Tuzli, postupajući po pojačanim mjerama i aktivnostima na sprečavanju nelegalne prodaje pirotehničkih sredstava, zatekli lice Š.F. iz Tuzle da vrši prodaju navedenih sredstava bez odobrenja nadležnog organa.

Tom prilikom od istog je privremeno oduzeta veća količina različitih pirotehničkih sredstava (ukupno oko 1620 komada). Protiv navedenog lica će nadležnom Sudu biti podnesen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Na kraju, iako možda djeluju bezazleno I bez njih je mnogima nezamisliva proslava praznika, statistike konstantno dokazuju da pirotehnička sredstva mogu imati ozbiljne posljedice, pa čak i osobu učiniti trajnim invalidom. Pirotehnička sredstva nisu igračke i roditelji bi, konstantno upozoravaju u policiji, trebali biti uzor djeci i objasniti im da se radi o opasnim sredstvima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje