Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poslanici SDP-a traže usklađivanje penzija s indeksom rasta cijena hrane

Preuzmite sliku

Poslanici Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH zatražit će da se na dnevni red današnje sjednice doma uvrsti prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

– Predlažemo da se penzije 15. aprila svake godine usklađuju na način da se usklađivanje vrši u visini zbira 50 posto procenata porasta indeksa potrošačkih cijena hrane. Naime, u 2021. godini Vlada nije uskladila rast penzija i mi pozivamo Vladu da retroaktivno uskladi penzije od 15. aprila do danas u Federaciji – rekao je poslanik Kluba SDP-a Elvir Karajbić.

Gledajući praksu u susjedstvu kaže da se ne može samo usklađivati penzije na osnovu indeksa cjelokupnih cijena.

– Poznato je da penzioneri isključivo najveći dio svoje penzije troše na lijekove, hranu i komunalne usluge. Razlika između prijedloga zakona SDP-a i zakona Vlade FBiH je u tome što mi tražimo usklađivanje rasta penzija sa indeksom rasta potrošnje hrane. Cijena hrane je znatno veća nego indeks cjelokupne potrošnje – istakao je Karajbić.

Također, Klub SDP-a tražit će da se na današnjoj sjednici poslanicima obrate predstavnici penzionera.

– Upućujem protest ispred Kluba jer su predstavnici penzionera uputili zahtjev i tražili obraćanje na sjednici, ali vladajuća većina to ne želi da odobri. Naš predsjednik Kluba tražit će obraćanje penzionera – kazao je Karajbić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje