Utorak, 26. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poslanici odbili raspravljati o izgradnji tunela “Hranjen” i “Termobloka 7”

Preuzmite sliku

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje 25. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Klub zastupnika SDP-a BiH predložio je uvrštavanje na dnevni red Informacija Vlade o izgradnji tunela “Hranjen”, o izgradnji Termobloka 7, snabdijevanju Federacije prirodnim gasom te Informacije Vlade FBiH o usvojenom Pravilniku o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH.

Poslanik Damir Mašić, kazao je kako su poslanici HDZ-a i SDA odbili podržati ovu dopunu.

“Tako oni ‘brinu’ o interesima građana, ali zato jako brinu o interesima jedni drugih i životom ih štite proizvodeći time direktnu štetu javnom interesu. Sramota”, rekao je Mašić.

Naveo je i to kako su ispred Kluba SDP-a tražili i pojedinačno izjašnjavanje poslanika za “Informaciju Vlade FBiH o usvojenom Pravilniku o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH” koji privredi nameće kupovinu novih fiskalnih kasa, što će, naglasio je, koštati desetine miliona KM.

“Samo su dva zastupnika SDA, Senad Mašetić i Zijat Mušić, glasala ‘za'”, rekao je Mašić.

Inače, dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma PSFBiH pretrpio je više izmjena u odnosu na predloženi, a bilo je i prijedloga za dopunu, koji su većinom odbačeni.

U odnosu na najavljeni, u konačnom dnevnom redu nema Prijedloga zakona o šumama, s čim se složio parlamentarni odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, obrazlažući da u Federalnoj vladi kao predlagaču zakona treba razmotriti detaljno veliki broj zastupničkih amandmana upućenih uz ovaj zakon u međuvremenu.

Predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović je kazao da će, u slučaju da se uvjeti steknu, zakon o šumama biti jedna od tema naredne sjednice.

Iz današnjeg najavljenog dnevnog reda su također povučeni Prijedlog zakona o građevinskom zemljištu, kao i Izvještaj o poslovanju „Sarajevoputeva“ d.d. Sarajevo za 2020. godinu, Izvještaj o prošlogodišnjem radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova FBiH te Informacija o stanju kriminaliteta u FBiH u navedenom periodu. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje