Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poslanici nemaju pojma o gradnji pelješkog mosta

Preuzmite sliku

Iako se o izgradnji pelješkog mosta u Hrvatskoj govori još od 2006. godine, niko od poslanika Predstavničkog doma BiH nije upoznat s detaljima gradnje.

Naime, Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma BiH, odnosno njeni članovi Hanka Vajzović (DF) i Šemsudin Mehmedović (SDA) u više navrata tražili su detaljan izvještaj o ovom projektu, ali još nikada iz Vijeća ministara BiH, odnosno resornog ministarstva nije stigao zadovoljavajući odgovor.

Stoga će se na narednoj sjednici 5. jula, kako je za “Nezavisne” potvrdio i Šefik Džaferović, predsjedavajući ovog doma, na dnevnom redu naći gradnja mosta. Dodao je da poslanici očekuje detaljnu informaciju o projektu.

“Nezavisne” su juče u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH zatražile informaciju o tome da li je pripremljen dokument koji traži Predstavnički dom, ali im je rečeno da su ministar i sekretar na putu, te da će informacije dobiti uskoro.

Vajzovićeva ističe da već duže vrijeme pokušava dobiti informaciju o mostu. Tvrdi da još nisu utvrđene granice na moru, da nije određen plovni koridor i da bi sve to moglo uticati na pristup otvorenom moru iz Neumskog zaliva.

Ističe da je neko potpisivao tehničke uslove, a da o tome nikad nije obaviješten parlament, niti bilo ko zna pod kojim i kakvim uslovima je to potpisano. “Ovo je prilika da se upoznamo s projektom. Iz Komisije smo dva puta dobili neke informacije, ali te informacije nisu bile zadovoljavajuće. Sjednica je dan prije zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske”, kazala je Vajzovićeva.

Mehmedović smatra da, iako je to projekat koji će biti rađen unutar teritorije Hrvatske i njenih teritorijalnih voda, i dalje je loš za BiH, jer onemogućava slobodan pristup otvorenom moru iz Neumskog zaliva. “Očekujemo da ćemo dobiti kompletnu dokumentaciju na sjednici te da ćemo imati kompletan uvid u dešavanja i o tome voditi raspravu u Predstavničkom domu”, kazao je Mehmedović.

Mirsad Đonlagić, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu BiH, smatra da je to jedno ozbiljno pitanje, važno za obje zemlje i da o tome svakako treba na jedan ozbiljan način i diskutovati.

Njegova koleginica iz SNSDa Dušanka Majkić ističe da do danas nije postojala nijedna informacija na osnovu koje bi se mogli donijeti odgovarajući zaključci i tražiti neko rješenje. “Nažalost, parlamentarci su neinformisani i u mnogim stvarima kasnimo ili dobijemo informaciju kada je prekasno za bilo kakvu reakciju. Parlament je i u ovom dijelu potpuno isključen. Zaista ne mogu komentarisati ništa jer nemam nijednu informaciju u kojem to pravcu ide”, kazala je Majkić.

Evropska komisija je početkom ovog mjeseca dodijelila Hrvatskoj 357 miliona eura za ovaj projekt, koji će povezati najjužniji dio zemlje s ostatkom države. Most će biti visok 55 metara, dug 2,4 kilometra i imaće četiri saobraćajne trake. Očekuje se da će radovi završiti tokom 2022. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje