Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poslanici ljevice uputili zahtjev za sazivnje hitne sjednice Skupštine TK

Preuzmite sliku

Zbog zadnjih nemilih dešavanja na Univerzitetu u Tuzli, kao i zbog evidentnog uplitanja politike u rad Univerziteta, poslanici ljevice traže sazivanje sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera.

Poslanici ljevice traže da se na sjednici Skupština TK informiše od strane Vlade TK, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Upravnog odbora Univerziteta kao i rektora UNTZ o zadnjim dešavanjima (fizičkom obračunu profesora i političkim pritiscima na rektora) i narušavanju autonomije Univerziteta. Također je neophodno da Skupština kao osnivač Univerziteta i donosilac Zakona o visokom obrazovanju utvrdi činjenice o primjeni Zakona.

Napominjemo da su poslanici ljevice prilikom izglasavanja novog Zakona ukazali na nedostatke koji se tiču političkog uticaja na izbor rektora, prorektora, dekana, prodekana i Senata na UNTZ.

  • Donošenjem novog Zakona prošle godine su smijenjeni legalno i legitimno izabrani članovi senata, rektor, prorektori, dekani i prodekani a na njihovo mjesto postavljeni u tom trenutku politički podobni koji su u međuvremenu, očigledno, otkazali poslušnost vladajućim strukturama.
    Zbog svega navedenog smatramo neophodnim da se zakaže hitna i tematska sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj će Skupština biti upoznata sa stanjem na Univerzitetu i zauzeti odgovarajući stav.

    Poslanici ljevice u Skupštini TK

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje